22 sep 2011

Tijd
22 sep, 18.00 tot 19.00

LET OP: Reserveren kan niet meer. De zaal is vol!

Locatie: auditorium Stedelijk Museum
Entree: gratis met geldig entreebewijs voor het museum
Voertaal: Engels
Tijd: 20.00 - 21.00
Een bijzondere vertoning van een bijzondere video: BREAKING GROUND: BROKEN CIRCLE/SPIRAL HILL (1971-2011), de video die Robert Smithson nooit heeft kunnen voltooien vanwege zijn vroegtijdige dood door een tragisch vliegtuigongeluk in 1973. 
De video is gemaakt in opdracht van Land Art Contemporary en werd in een samenwerking van Nancy Holt (Smithsons echtgenote vanaf 1963) en Theo Tegelaers van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte voltooid. 
Nancy Holt zal de film inleiden. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Land Art Contemporary en SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte.

In juni 1971 realiseerde de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson (1938 - 1973) het land art project Broken Circle/Spiral Hill in een zandgroeve in Emmen. Smithson maakte het werk op uitnodiging van de tentoonstelling Sonsbeek buiten de perken. Na veertig bewogen jaren ligt het werk in Emmen er weer ongeschonden bij en wordt het met regelmaat bezocht door liefhebbers van het werk van Smithson uit de hele wereld. Broken Circle/Spiral Hill is Smithsons enige nog bestaande earth work buiten de Verenigde Staten. De twee andere werken bevinden zich in Great Salt Lake, Utah (Spiral Jetty) en Amarillo, Texas (Amarillo Ramp).

Als onderdeel van ieder werk maakte Smithson een film die de ruimtelijke context van het werk zichtbaar maakt. Hij monteerde bijvoorbeeld luchtopnames in een symmetrisch patroon met close-ups, documentaire beelden en geluiden uit de omgeving van het werk. Op deze manier kon het galerie- en museumpubliek kennismaken met de werken die Smithson op veelal onbereikbare, onherbergzame plekken realiseerde. Door een tragisch vliegtuigongeluk tijdens een verkenningsvlucht in 1973 kwam er een vroegtijdig einde aan zijn leven , waardoor hij de film Broken Circle/Spiral Hill nooit heeft kunnen voltooien.

Veertig jaar na dato is de film, in opdracht van Stichting LACDA en in een nauwe samenwerking tussen Smithson's weduwe, kunstenares Nancy Holt, en curator Theo Tegelaers, alsnog voltooid. Nancy Holt monteerde de film, daarbij gebruikmakend van het originele filmmateriaal uit 1971 en nieuwe opnames (beeld en geluid) die in Emmen werden gemaakt door een Nederlandse filmcrew. Smithson liet aanwijzingen achter voor regie en montage.

Op 17 september 2011 gaat de film in première, gelijktijdig met de opening van een tentoonstellingsprogramma in het Centrum Beeldende Kunst Emmen, gevolgd door deze eenmalige vertoning in het Stedelijk. Nancy Holt is op beide gelegenheden aanwezig en zal de film inleiden.

De film is onderdeel van het langlopende programma Land Art Contemporary, dat van start gaat met de viering van het 40-jarig bestaan van Broken Circle/Spiral Hill. De Stichting LACDA in Drenthe coördineert het programma. Voor meer informatie over het volledige programma van Land Art Contemporary, ziewww.landartcontemporary.nl