Performance — 14 sep 2010

Tijd
14 sep, 16.30

Tijd: 18:30
Locatie: Hal
Toegangsprijs: gratis + toegangsprijs museum

Performance Women and Children: What Has Made This Building Last? 
Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor onder leiding van Caro Kindt / Daisy Roderigues (soliste) / De Vrouwelijke Fanfare: Suzanne Baai, Jantien van den Boogaard, Maaike Dijkstra, Rixt Dijkstra, Astri Karoline Elann, Loes van den Hoven, Laura Krale, Margreet Mulder en Maxine Tegelaers, 

Gratis toegang, reservering niet nodig 

Speciaal voor The Temporary Stedelijk presenteert Rory Pilgrim een nieuwe performance, getiteld Women and Children: What Has Made This Building Last?. Tijdens de openingsdagen was deze ontroerende opvoering al een succes, nu kan het grote publiek er ook van genieten.

Met de tijdelijke openstelling van het Stedelijk Museum in een gerestaureerd maar nog onvoltooid gebouw, verkent Pilgrim de mogelijkheden van dit vergankelijke moment. De liedteksten zijn geïnspireerd op het museumgebouw als plaats van verandering, discussie en protest. Pilgrim kiest daarbij nadrukkelijk voor de muziek van koperblazers, die in onze cultuur vaker gebruikt wordt bij vieringen herdenkingen. 

Voor de performance brengt de kunstenaar een groep kinderen, een (vrouwelijk) fanfarekorps en een solozangeres bijeen om een ode te brengen aan de stad Amsterdam en het Stedelijk Museum. Gezamenlijk zullen zij bezit nemen van het museum, terwijl zij zich afvragen: ‘What has made this building last?’ Deze woorden strekken zich uit naar het verleden, naar hen die het gebouw hebben gekoesterd, de huidige generatie en de toekomstige generaties. 

Met het feit dat de performance alleen door vrouwen en kinderen wordt uitgevoerd, onderstreept Rory Pilgrim mede de historische benoeming van de eerste vrouwelijke en niet-Nederlandse directeur van het Stedelijk Museum, en het feit dat vrouwelijke kunstenaars een minderheid vormden in de collectie van het museum.

De performance start onderaan de trap, een iconische plek voor het Stedelijk, waar zich vele gedenkwaardige performances hebben afgespeeld.

Biografie kunstenaar
Rory Pilgrim (1988) studeerde aan het Chelsea College of Art in Londen en was van 2008 tot 2010 verbonden aan De Ateliers in Amsterdam. Centraal in het werk van Pilgrim staat zijn studie naar de rol van cultureel, maatschappelijk en mondiaal eigenaarschap. Door het samenbrengen van het mondiale en het plaatselijke, verkent Pilgrim de vormen waarin tot uitdrukking wordt gebracht waar wij individueel en collectief in geloven als individuen, samenlevingen en nationale staten. Vanuit een positie die het midden houdt tussen een intentie tot activisme en kritische vertegenwoordiging, gebruikt Pilgrim zijn eigen rol als individueel burger om zich af te vragen wat urgent, nodig en gewenst is. Dit varieert van een poging tot het geheel in elkaar op te laten gaan van twee afzonderlijke Europese steden (weymouthaapsalu.com, 2008) tot het uitnodigen van oudere inwoners van de stad Amsterdam om met elkaar in gesprek te gaan en een direct antwoord te geven op de vraag ‘Kunnen wij de zaken laten zoals ze zijn?’ (Tiananmen Square Never Happened in Holland, 2010).

Met dit werk exploreert Pilgrim de verschillen tussen hoe wij handelen en onszelf in taal uitdrukken door middel van de structuren van spraak, het geschreven woord en muziek.