Theorie — 11 nov 2016

Kunstverpakkingen onderzocht
Prijs
Regulier € 125 / Studenten € 60*
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
11 nov, 9.00 tot 16.30
Taal
Engels en Nederlands
Toegang
Reserveren is niet meer mogelijk.

DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMA

Ieder jaar organiseert de Stichting Behoud Moderne Kunst een dag voor haar leden, dit jaar voor het eerst in samenwerking met het Stedelijk Museum. Deze studiedag is niet alleen gericht op leden van de SBMK, maar ook op alle (aankomende) restauratoren, conservatoren, registrars, kunsthistorici, beheer- en behoudsmedewerkers, onderzoekers, art handlers en anderen die geïnteresseerd zijn in de conservering, installatie en presentatie van moderne en hedendaagse kunst.

PROGRAMMAONDERDELEN

‘Van spijker naar spijker’

Een groot aantal Nederlandse musea heeft de afgelopen jaren gezamenlijk een uitgebreid onderzoek gedaan naar kunstverpakkingen onder de titel ‘Van spijker naar spijker’. Hierbij waren specialisten betrokken van o.a. het Getty Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij zullen vertellen over hun bijdrage aan het onderzoek en de resultaten: risicoanalyse, klimaat-, schok- en trilonderzoek. De ervaringen van het Getty zijn vaak spectaculair gezien de orkanen, aardbevingen en woestijnen in de directe omgeving waarmee rekening gehouden moet worden.

Praktijkvoorbeelden van innovatieve verpakkingsoplossingen

Steeds meer kunstwerken vragen om speciale transportverpakkingen. Eén van de voorbeelden die aan de orde zal komen is Bridget van Tom Claassen: een enorme rat van latex rubber, gevuld met polystyreen korrels.

Kunstenaars en verpakkingen

Er zijn kunstenaars die verpakkingen als basismateriaal voor hun werk gebruiken, er zijn er ook die speciale verpakkingen onzin vinden en juist geïnteresseerd zijn in de risico’s die hun werken lopen. Zulke voorbeelden zijn voer voor vakgenoten!

Kistenmarkt

Art handlers presenteren hun ideale kist. In de pauzes van het programma is de kistenmarkt open.

Kosten

*Deelname aan deze dag kost 125 euro of 60 euro voor studenten, beide exclusief btw en inclusief lunch, borrel en toegang tot het museum. ‘In the Box’ is gratis voor deelnemers die werken bij een SBMK-partner.