Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Performance — 24 mei 2019

Prijs
Museumticket + € 3
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
24 mei 2019, 19.30 tot 21.15
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Het Haagse Ensemble Modelo62 speelt een nieuw programma dat met componist Andrius Arutiunian en kunstenaar Marianna Maruyama werd ontwikkeld, rondom het recent herontdekte werk van de Nederlandse componist en beeldend kunstenaar Sedje Hémon (1923-2011). Hémon, die de Shoah overleefde en daarna het merendeel van haar leven in Den Haag doorbracht, ontwikkelde een unieke methode om beeld in geluid te vertalen en creëerde verschillende schilderij-composities. Toen ze al in de tachtig was ontwierp ze zelfs een virtual reality museum, waar haar werk te zien en te horen was.

Haar oeuvre is ontdekt door Andrius Arutiunian en Marianna Maruyama, die zo geïnspireerd raakten door Hémons werk dat ze besloten om haar gedachtegoed voort te zetten in nieuwe creaties en een internationaal podium te geven. Tijdens Documenta 14, met ruim een miljoen bezoekers, waren Hémons schilderij-partituren te zien in Kassel en Athene. Het Stedelijk Museum heeft een twintigtal werken van Hémon in de collectie. Op dit moment is het werk Pas de Quatre (1964) op zaal te zien in STEDELIJK BASE.

Het programma Hidden Agreements bestaat uit twee composities van Hémon die al vier decennia lang niet zijn uitgevoerd, en twee nieuwe composities van Andrius Arutiunian en Marianna Maruyama die geïnspireerd zijn op Hémons multidisciplinaire benadering. Thema’s als beweging, lichamelijke herhaling, virtual reality en digitaal verval vormen de kern van deze nieuwe werken.

Podcast

Nieuwsgierig naar de ontstaansgeschiedenis van het stuk? Er is een podcast gemaakt over het stuk en het werk van Sedje Hémon door de Sedje Hémon Foundation.
Beluister

PROGRAMMA

19.30
Deuren open
19.45
Welkom en introductie
19.55
Eerste set:                 ‘The Assistants’ van Marianna Maruyama
                ‘Lignes Ondulatoires’ van Sedje Hémon (gearrangeerd door Lise Morrison)
20.30
Korte pauze
20.40
Tweede set:                 ‘Mouvement d’un adagio’ van Sedje Hémon (gearrangeerd door Yael Levy)                 ‘Deserted steps’ van Andrius Arutiunian
21.15
Einde programma

OVER ENSEMBLE MODELO62

Met een combinatie van ambitieuze, innovatieve programmering en een hoge prestatiestandaard heeft Ensemble Modelo62 uit Den Haag, opgericht in 2001, een internationale reputatie opgebouwd in hedendaagse experimentele muziek. De naam Modelo62 is geïnspireerd op de speelse precisie die wordt opgeroepen in de romans van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar, waarin de personages onafhankelijk opereren maar ook samenwerken om een systeem te vormen dat groter is dan de som der delen.

De dynamische samenhang in het ensemble leidt tot strakke, energieke uitvoeringen die de composities tot leven brengen en die aanzienlijke erkenning hebben opgeleverd bij zowel publiek als pers. Dit komt ook tot uiting in de manier waarop de muzikanten het experiment benaderen: een opmerkelijke openheid die aanleiding geeft tot nieuwe ideeën en technieken in een breed scala aan muziekstijlen.

Ensemble Modelo62 is te gast geweest op de belangrijkste nieuwe muziekfestivals en -locaties in Nederland, zoals Gaudeamus Muziekweek, Dag in de Branding en November Music. Het ensemble nam deel aan de Internationale Zomercursus in Darmstadt in 2010 en heeft getoerd in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Mexico en Argentinië.

Meer informatie