Theorie — 17 nov 2019

Op 17 november organiseert het Wim Crouwel Instituut de zesde editie van de Wim Crouwel Lezing in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Prijs
Museumticket + € 3,-
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
17 nov 2019, 15.00 tot 16.30
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

Marleen Stikker (oprichter van Waag) zal deze lezing verzorgen en spreken over het terugwinnen van onze digitale soevereiniteit en de houding die dat vraagt van hedendaagse ontwerpers.

Het huidige internet zet de vrijheid, privacy en online rechten van alle burgers wereldwijd onder druk. Dat vraagt om een nieuwe strategie waarmee we onze digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen. Wat is de verantwoordelijkheid van de huidige ontwerpwereld hierin; welke attitude vraagt dit van een hedendaagse ontwerper? En welke rol is daarbij weggelegd voor het onderwijs?

In haar lezing geeft Marleen Stikker alvast een vooruitblik op haar boek Het Internet is stuk, maar we kunnen het wel repareren. Het boek is vanaf 30 november te verkrijgen via uitgeverij De Geus.

PROGRAMMA

14.45
Deuren open
15.05
Welkom – Carolien Glazenburg, conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam
Introductie – Rob Huisman, voorzitter Wim Crouwel Instituut
15.10
Lezing – Marleen Stikker
16.00
Q&A
16.30
Einde programma
18.00
Museum sluit

MEER OVER DE SPREKER

Marleen Stikker (1962) is oprichter en directeur van Waag. Als 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1994 de eerste gratis toegangspoort tot het internet en virtuele gemeenschap in Europa. In 1994 startte zij ook Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. Waag opereert al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën vanuit de waarden open, fair & inclusive.