Events — 19 jun 2016

Het Stedelijk Museum en Ammodo doen in 2016 onderzoek naar een nieuwe instelling voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Deze instelling zal een herpositionering zijn van SMBA, de huidige dependance van het Stedelijk. 

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum (t/m 18 jaar gratis)
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
19 jun 2016, 11.30 tot 15.30
Taal
Nederlands
Toegang
Reserveren noodzakelijk. Aanmelden kan door een gratis ticket te bestellen via onderstaande ticketknop. Tickets

Op 19 juni vindt de publieke kick-off van het onderzoek plaats in het Stedelijk Museum. In deze bijeenkomst worden de thema’s verkend die leven in de Amsterdamse hedendaagse kunstwereld. Barbara Visser (kunstenaar, voorzitter Akademie van Kunsten, KNAW), Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost), Sander Breure en Witte van Hulzen (kunstenaars), Theo Tegelaars (curator TAAK), Arjan Reinders (journalist), Bas Hendrikx (P////AKT), Ilse van Rijn (kunsthistoricus), Ad de Jong (kunstenaar, oprichter W139) en anderen zullen aan de bijeenkomst deelnemen. 

Tijdens het evenement wordt gekeken naar de manier waarop deze nieuwe instelling, waarin experiment en het tonen van jong talent centraal staat, zich tot het huidige aanbod van presentatie-instellingen en (cross disciplinaire) culturele initiatieven kan verhouden. Wat is er de afgelopen decennia veranderd in de culturele en maatschappelijke context en infrastructuur op zowel lokaal, nationaal en internationaal niveau? Wat is relevant – en voor wie en op welke voorwaarden? Deze en andere gerelateerde vragen vormen het uitgangspunt van dit onderzoek en zodoende ook van deze kick-off meeting. 

Het onderzoek begint in een spannende tijd waarin nationale, regionale en lokale overheden beslissingen nemen over de financiering van culturele instellingen voor de periode 2017-2020: beslissingen die gepaard gaan met normatieve uitspraken over beeldende kunst en haar verschillende podia. Juist hierom is het belangrijk om het aanbod in de stad nu in kaart te brengen en, aan de hand van de resultaten, dit aanbod waar mogelijk aan te vullen.   

 PROGRAMMA

Tijdens de kick-off wordt het onderzoeksproject nader geïntroduceerd en in een bredere context geplaatst. Hierna volgen twee rondetafeldiscussies om de belangrijke ontwikkelingen in het veld te benoemen en van een kritische analyse te voorzien. Er is veel ruimte voor vragen en opmerkingen.

 

13.30 – 14.15                          Welkom & introductie
Beatrix Ruf

14.15 – 15.30                          Panel I: Het Amsterdamse veld                          

Discussie met vertegenwoordigers van culturele instellingen op het gebied van hedendaagse kunst in Amsterdam, o.a. Rieke Vos (NDSM), Bas Hendrikx (P////AKT), Bart Stuart (W139), Josien Pieterse (Framer Framed), Touria Meliani (Tolhuistuin), Theo Tegelaars (TAAK), Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost).

15.30 – 16.15                         Koffiepauze

16.15 – 16.30                         Gesproken column
                                              Arjan Reinders

16.30 – 17.30                         Panel II: Kunstenaars en context 

Vertegenwoordigers uit o.a. de academische wereld, kunstopleidingen, postacademische instellingen, kunstenaars, vakorganisaties gaan met elkaar in gesprek over wat de wensen zijn voor het nieuwe SMBA.
o.a. Ilse van Rijn (Jan Van Eyck Academie, Gerrit Rietveld Academie en UvA/ASCA), Barbara Visser (kunstenaar, voorzitter Akademie van Kunsten, KNAW), Vincent van Velsen (schrijver, onderzoeker en curator), Noor Mertens (Boijmans van Beuningen, Kunstvlaai), Jack Segbars (bestuurslid van Platform BK), Ad de Jong (kunstenaar, oprichter W139) en Sander Breure en Witte van Hulzen (kunstenaars).

17.30 – 19.00                         Afsluitende borrel 

 

 

Lees hier het complete persbericht over het onderzoeksproject