Performance — 26 feb 2016

Met performances van Thomas Ankersmit, Okkyung Lee, WaSm en meer.

Locatie
Meerdere plekken in het museum
Tijd
26 feb, 18.00 tot 20.30
Taal
Engels
Toegang
Losse tickets: hier
Passepartout Sonic Act: hier

De feestelijke openingsavond van Sonic Acts Academy op 26 februari vindt plaats tijdens de nieuwe Friday Night openstelling van het Stedelijk Museum Amsterdam. Akoestische en elektronische livemuziek wordt hier afgewisseld met recent gerestaureerd, visionair werk van baanbrekende kunstenaars. In verschillende expositieruimtes worden ontdekkingen uit het Maryanne Amacher Archive voor het eerst in Nederland gepresenteerd, vindt de wereldpremière plaats van een nieuw werk van Thomas Ankersmit dat is gebaseerd op de kunst van Dick Raaijmakers, en zijn er live sets van Okkyung Lee, WaSm en Raphael Vanoli. Daarnaast worden gedurende het Academy-weekend door Sonic Acts geselecteerde werken uit de collectie van het Stedelijk Museum gepresenteerd van o.a. La Monte Young, Dick Raaijmakers en Terry Riley

PROGRAMMA

18.30    inloop
19.00    INSTALLATIES: La Monte Young en Terry Riley (doorlopend, entreehal), Dick Raaijmakers, Ideofoon III (doorlopend, Teijin auditorium)
19.15    SPEECH: Welkomstwoord door Lucas van der Velden en Magriet Schavemaker (10 min., entreehal)
19.30    PERFORMANCE: Maryanne Amacher (30 min, zaal 0.4)  
19.45    PERFORMANCE: Okkyung Lee (30 min., zaal 1.9)
20.00    PERFORMANCE: WaSm (30 min., Audi zaal 0.1)
20.15    PERFORMANCE: Raphael Vanoli (30 min., SMBC-zaal)    
20.30    PERFORMANCE: Thomas Ankersmit (30 min., Teijin auditorium)
20.30    PERFORMANCE: Maryanne Amacher (30 min, zaal 0.4)  
20.45    PERFORMANCE: Okkyung Lee (30 min., zaal 1.9)
21.00    PERFORMANCE: WaSm Room (30 min., Audi zaal 0.1)
22.00    museum sluit

MEER OVER DE KUNSTENAARS 

Maryanne Amacher (1938-2009) is een Amerikaanse componist, bekend om haar baanbrekende akoestische werk dat ontworpen werd met de intentie om inner ear-muziek te genereren. 

Thomas Ankersmit is een Nederlandse muzikant en installatiekunstenaar, gevestigd in Berlijn en Amsterdam. Zijn werk geeft blijk van een diepgaande interesse in akoestische perceptie.

Okkyung Lee verwerkt traditionele invloeden uit haar geboorteland Korea met jazz in haar composities en improvisaties, met een gedegen klassieke opleiding als basis.

WaSm is een elektronische muziekformatie die bestaat uit Frans de Waard (Kapotte Muziek, Beequeen, Goem) en Jos Smolders (THU20, EarLabs Studios). WaSm vervult een belangrijke rol binnen de Nederlandse experimentele underground.

Raphael Vanoli is een in Amsterdam gevestigde gitarist, die zowel in zijn solo-optredens als in zijn optredens met Knalpot de mogelijkheden verkent om elektronische en akoestische geluiden op te laten gaan in een nieuwe, ongekende muzikale taal.

Dick Raaijmakers (1930-2013) was een pionier in de elektronische muziek. In de vroege jaren '70 ontwikkelde hij drie luidspreker-installaties genaamd Ideophone I, II en III. 

La Monte Young is een Amerikaans avant-garde kunstenaar wiens muziek anticipeert op Fluxus en het minimalisme. Zijn Drift Study (1968) verkent de vroege Moog synthesizer. 

Terry Riley is een componist, piano/keyboard-performer en pionier binnen de minimal muziek aan de westkust van de Verenigde Staten. In zijn vroege muziek maakte hij vaak gebruik van herhalingen en vertragingen. 

Joris Strijbos is de Nederlandse kunstenaar achter de audiovisuele installatie op Museumplein.