Het museum is helaas gesloten. Heb je een ticket? Klik voor meer info.

Gallery talks — 19 jul 2017

Prijs
Museumkaart € 3 / studenten € 11,75 / regulier € 20,50
Locatie
Tentoonstellingsruimte, verzamelen: entreehal
Tijd
19 jul 2017, 14.00 tot 15.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

In samenhang met de tentoonstelling Jean Dubuffet – The Deep End (1 juli 2017 – 7 januari 2018) organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een gallery talk door auteur, kunsthistoricus en tentoonstellingscurator Dr. Sophie Berrebi (Universiteit van Amsterdam). Sophie Berrebi’s presentatie vindt plaats in de tentoonstellingszalen en zal deelnemers rondleiden langs een selectie van schilderijen, litho’s en sculpturen van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. Al deze werken behoren tot de collectie van het Stedelijk Museum.

Deze tentoonstelling, getiteld Jean Dubuffet: The Deep End, presenteert de uitgebreide verzameling werken door deze kunstenaar in de collectie van het Stedelijk Museum. Hierin worden voor het eerst Dubuffets werken uit de jaren 1940 en 1950 – toen hij experimenteerde met texturen en ongebruikelijke materialen voor kunst – en zijn werken uit de jaren 1960 en 1970 – gedomineerd door lijntekeningen – samengebracht. Gebruikmakend van technieken en disciplines die uiteenlopen van schilderkunst tot lithografie en van assemblage tot sculptuur bevroeg Dubuffet onvermoeibaar het doel van kunst. Zijn werken lijken de kijker te desoriënteren en zijn evenzeer gericht op het verbeelden van de zichtbare wereld als op het vastleggen van ongrijpbare ervaringen, herinneringen en gedachten. Met andere woorden, zoals Sophie Berrebi stelt, kan de kunst van Dubuffet ons helpen denken, en ‘diep’ denken.

 MEER OVER DE SPREKER

Dr. Sophie Berrebi is een auteur, kunsthistoricus en curator, geboren in Parijs en werkzaam in Amsterdam. Met Margriet Schavemaker is zij de curator van Jean Dubuffet – The Deep End. Ze doceert geschiedenis en theorie van moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam en heeft aan talloze tentoonstellingen en publicaties gewerkt. Berrebi behaalde in 2003 haar PhD over de receptie van Jean Dubuffet in de Verenigde Staten aan het Courtauld Institute of Art, Londen. Sindsdien heeft ze over het werk van Jean Dubuffet gepubliceerd in verscheidene (vak)tijdschriften en boeken, waaronder Entrée en matière: Hubert Damisch et Jean Dubuffet, Textes et correspondances 1961-2001 (JRP|Ringier / La Maison Rouge, 2016, gedeeltelijk vertaald in October (editie 154, winter 2015-2016). In juni 2018 zal zij optreden als curator van de tentoonstelling Jean Dubuffet and the City in Hauser & Wirth, Zürich, en voor deze gelegenheid een monografie over Dubuffet en de stedelijke ruimte publiceren.