Events — 19 okt 2018

Was je hippie, dolle mina, altijd high, bij de love-in in het Vondelpark of ging je liftend naar Afghanistan?
Prijs
Talkshow is gratis, voor de tentoonstelling en het RABO LAB: Trip Trip Trap is een entreebewijs nodig.
(t/m 18 jaar en Museumkaart gratis, studenten €9, regulier €17,50)
Locatie
Entreehal Stedelijk Museum
Tijd
19 okt 2018, 19.00 tot 22.00
Taal
Nederlands

Of heb jij de jaren 60 juist heel anders ervaren? Was je misschien nog helemaal niet geboren in die tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar alle ophef? Kom dan op vrijdagavond 19 oktober naar het Stedelijk Museum voor het evenement Speaking of the Sixties ter gelegenheid van de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum. Een avond voor de 'love generation' van toen en van nu, vol met sterke, mooie en belangrijke verhalen.

Foto: Maarten Nauw

Sprekers

Onder de sprekers bevinden zich schrijfster Alma Mathijsen en een van de bekendste Provo-leden, Luud Schimmelpennink, uitvinder van de Witkar.

Alma Mathijsen

Alma Mathijsen beschreef in De grote goede dingen (2014) haar zoektocht naar haar overleden vader Hub Mathijsen, oprichter van de Insektensekte, een groep ludieke milieuactivisten. In haar boek vraagt zij zich af waarom haar vader, een man die twee en een half pakje per dag rookte, jenever als water dronk en drie uur per nacht sliep, eigenlijk een kind wilde. 

Luud Schimmelpennink

Schimmelpennink wilde met zijn witte fietsenplan tweeduizend collectieve fietsen beschikbaar stellen in de stad, en hiermee het autoverkeer verminderen. Toen zijn idee in 1968 door de gemeente werd weggestemd, ontwikkelde hij de Witkar, de eerste elektrische deelauto, te zien in de tentoonstelling. 

Jos Witteman

Jos Witteman was de zoon van een melkboer die zijn zaak had vlak bij het Vondelpark. ’s Nachts moesten zij waken om te voorkomen dat de melk en melkproducten gestolen werden door de hippies en provo’s die in het Vondelpark zaten.

Ab den Held

Ab Den Held was 18 in 1968 en is in 1973 met de Magic Bus van Thessalonkiki en via Turkije en Iran naar Afghanistan gereisd en in 1974 van Athene via Egypte, Sudan, Saudi-Arabië naar Noord-Yemen gegaan.

Nieuw RABO LAB: Trip Trip Trap

Tijdens deze avond opent ook het RABO LAB: Trip Trip Trap. Hier kun je jezelf helemaal onderdompelen in de sixties door middel van lavazakken, kaleidoscopen en muziek. Speel in het nieuwe RABO LAB met kleur, vorm, beweging en geluid en wek zo een licht-hallucinerende ervaring op.