Events — 6, 13, 20, 27 okt 2018

Wandeling door Amsterdam langs plekken die eind jaren zestig het decor vormden voor diverse protesten, manifestaties en happenings.
Prijs
€25,- (incl. toegang tot het museum). Dit tarief geldt ook voor Museumkaart en Stadspashouders.
Locatie
Beginpunt is standbeeld 'het Lieverdje' op het Spui in Amsterdam
Tijd
6 okt 2018, 11.00 tot 13.00
13 okt 2018, 11.00 tot 13.00
20 okt 2018, 11.00 tot 13.00
27 okt 2018, 11.00 tot 13.00
Taal
Nederlands [These tours are only available in Dutch]
Toegang
Tickets 27 okt

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis en in het kader van de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum - Kunst en Tegencultuur 1967-1970 (7 juli 2018 t/m 6 januari 2019), organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam gedurende de maand oktober een serie stadswandelingen buiten de muren van het museum.

KUNST OP DE BARRICADES

Tegencultuur, experiment en underground cultuur rukken op vanuit de marge en nemen vanaf 1967 een opmerkelijk dominante positie in het culturele leven van Amsterdam in. De stad was eind jaren zestig een platform voor maatschappelijke acties: het protest van de krakersbeweging, de bezetting van het Maagdenhuis door studenten en de feministische demonstraties van Dolle Mina, ze hebben historisch belang verworven.

Koert Stuyf, Verend trottoir, 1970 Foto © Ad Petersen

Kunstenaars traden buiten de muren van het museum: door de hele stad werden conceptuele kunstwerken gemaakt en getoond. Er vonden happenings plaats, de straten van de stad werden beplakt met affiches zoals de ‘artistieke interventies’ van Daniel Buren, en ludieke werken, zoals de kerstboom van Wim T. Schippers op het Leidseplein midden in de zomer, zorgden ervoor dat elke nietsvermoedende voorbijganger een verfrissing van zijn of haar denkbeelden aangeboden werd.

Tijdens deze stadswandelingen bezoeken we deze historische plekken, die door middel van verhalen weer tot leven gewekt worden. Ook staan we stil bij de erfenis van deze tijd: wat hebben deze acties ons gebracht?

PRAKTISCHE INFORMATIE

Groepen bestaan uit maximaal 20 personen.

Een bezoek aan de tentoonstelling is niet inbegrepen bij deze wandeling. De prijs voor deelname aan de wandeling is inclusief toegang tot het museum, de tentoonstelling is op eigen gelegenheid te bezoeken. Het is niet noodzakelijk om dit voorafgaand aan de wandeling te doen.

LONGREADS EN PODCAST

Voor wie meer wil weten over deze tentoonstelling en deze periode is er verdiepend materiaal ontwikkeld in de vorm van essays en een podcast.

Deze is te vinden op de tentoonstellingspagina van Amsterdam Magisch Centrum.