Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

19 nov 2015

Speciale voorvertoning van de nieuwe documentaire over fotograaf Robert Frank

Prijs
Aangepaste entreeprijs IDFA
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam, Teijin Auditorium
Tijd
19 nov 2015, 18.15 tot 20.30
Taal
Engels met Nederlandse ondertiteling
Toegang
Tickets

Het Stedelijk Museum Amsterdam en IDFA presenteren met trots Laura Israels documentaire Don’t Blink: Robert Frank over het leven en werk van fotograaf/filmmaker Robert Frank. Ter ere van de speciale voorvertoning, presenteert het Stedelijk Museum een kleine collectiepresentatie van Franks fotografisch werk uit het Amerika van de jaren 1950 naast het iconische en maatschappijkritische werk The Beanery van Franks generatiegenoot Edward Kienholz. Laura Israel is aanwezig en beantwoordt een aantal vragen over haar werk na de filmvertoning.

In samenhang met de speciale voorvertoning op donderdagavond, wordt een selectie van Franks korte films vertoond op vrijdag en zaterdag  in het Stedelijk Museum tijdens het programma Stedelijk Museum x IDFA: Robert Frank Retrospective.

OVER DON’T BLINK: ROBERT FRANK VAN LAURA ISRAEL

Don’t Blink: Robert Frank van Laura Israel is een onconventioneel portret van de Amerikaanse fotograaf en filmmaker Robert Frank. In deze documentaire spreekt Frank ongebruikelijk vrijuit over zijn verleden en zijn huidige leven. Israel, die als regisseur debuteerde met Windfall, in 2010 vertoond op IDFA, is sinds the vroege jaren 1990 Franks vaste filmmonteur en de twee zijn goed bevriend. In lijn met de stijl van het onderwerp is de film een levendige montage van beelden, geluiden en herinneringen uit Franks veelbewogen leven.

MEER OVER ROBERT FRANK

Robert Frank (Zürich, 1924) emigreerde na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten en brak in 1958 door als kunstenaar met zijn fotoboek The Americans. Het boek, met een voorwoord door Jack Kerouac, geeft een sombere impressie van Amerika en breekt tegelijk met fotografische conventies. Na The Americans, dat vrijwel direct een cultstatus onder jonge kunstenaars verkreeg, begon Frank films te maken.

Zijn eerste film, Pull My Daisy, verscheen in 1959. Frank maakte vervolgens nog een aantal films, waaronder Me and My Brother (1965-1968), Cocksucker Blues (1972), The Present (1996) en Paper Route (2001). Pas in de jaren 1970 keerde hij terug naar de fotografie. Het Stedelijk Museum organiseerde in 1995 een grote overzichtstentoonstelling van zijn fotografisch werk.

MEER OVER LAURA ISRAEL

Laura Israel is documentaire-filmmaker, fotograaf en samenwerkingspartner van Robert Frank. Ze werkte met bijzondere figuren uit de culturele wereld: Lou Reed, Patti Smith, Keith Richards, Sonic Youth en – met name in de laatste twee decennia – haar goede vriend Robert Frank, met wie ze in de afgelopen twee jaar zijn film- en videowerk heeft gearchiveerd en gepreserveerd. Met Don’t Blink: Robert Frank had ze een unieke kans om het leven en werk van deze kunstenaar te documenteren. Over zijn werk zegt ze: ‘Zijn werk omvat poëzie, muziek, theater, politiek en de geschiedenis van New York City. Ik wil proberen zijn creatieve proces en zijn relatie met beelden te onthullen.’

CREDITS

Don’t Blink: Robert Frank werd geproduceerd door Assemblage Films in samenwerking met ARTE France; in 2012 was de film een project bij het IDFA Forum.

Dit programma is een samenwerking tussen Joost Daamen, Laura van Halsema (IDFA), Anne Ruygt, junior-curator Fotografie en Britte Sloothaak, assistent-curator Performance, Film and Discursive Programs (beiden Stedelijk Museum Amsterdam).