Events — 20 nov 2022

IDFA en het Stedelijk Museum presenteren verheugd Video Club met Ansuya Blom, een screening van Bloms films. Dit programma brengt de werken van deze kunstenaar in de collectie time-based media van het Stedelijk, gemaakt tussen 1984 en 1989, samen met een selectie aan nieuwe werken in bewegend beeld.

Prijs
Geldig museum ticket + € 3 
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
20 nov 2022, 16.00 tot 17.30
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Blom is sinds de jaren 1970 actief als kunstenaar en maakt schilderijen, tekeningen en film. Haar werken worden gekenmerkt door hun verkenningen van innerlijke processen, het gemarginaliseerde subject en de fricties tussen deze elementen en de externe wereld. Het gebruik van taal en narratief speelt een belangrijke rol in de unieke filmwerken van Blom. Vaak baseert zij zich op bestaande teksten, zoals het werk van dichters als Sylvia Plath en Langston Hughes, waaromheen zij een eigenzinnige visuele en emotionele wereld creëert. Bloms genreoverstijgende werken uit de collectie van het Stedelijk bevatten contemplatieve scènes van wooninterieurs en beeldmateriaal van organen, waaraan een voiceover is toegevoegd.

Na de screening zal Blom in gesprek gaan met curator Monika Szewczyk. Er worden vegetarische bitterballen en drankjes geserveerd.

PROGRAMMA

Videowerk met kunst genaamd borderline, kleuren geel, rood, wit, lichtgroen, zwart
Ansuya Blom, Borderline, 1985. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
15.30
Inloop
16.00
Welkomstwoord en introductie door Karen Archey
16.10
Screeningprogramma
16.50
Paneldiscussie en Q&A
17.30
Einde programma

over ANSUYA BLOM

Ansuya Blom (1956) is een in Amsterdam werkzame filmmaker en beeldend kunstenaar. Haar opleiding vond plaats aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag en Ateliers ’63 in Haarlem. In 2020 ontving zij de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. In 1981 werd aan haar de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst toegekend. Ze is adviseur voor de Rijksakademie in Amsterdam. Solotentoonstellingen en screenings van haar werk vonden plaats in o.a. het Stedelijk Museum Amsterdam, MoMA, Institute of Contemporary Art Philadelphia en Casco Art Institute, Utrecht. Haar werk was onderdeel van groepstentoonstellingen in Landesmuseum Graz, PS1 New York, de Biënnale van Venetië, Museum Fodor, de Biënnale van São Paulo, het Van Abbemuseum, Eye Filmmuseum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, MMKA Arnhem en Haus der Kulturen der Welt in Berlijn

over VIDEO CLUB

Video Club is een roterende serie screenings waarin de gerenommeerde collectie van kunstwerken in time-based media van het Stedelijk Museum wordt geëtaleerd. In thematisch georganiseerde selecties presenteert Video Club kunstwerken uit uiteenlopende periodes, regio's en kunststromingen. Na elke openingspresentatie van Video Club is de screening te zien in de collectiepresentatie Tomorrow is a Different Day, zaal 1.16.