Tentoonstellingen — 25 mrt 2023

Rietveld Uncut bestaat uit projecten ontwikkeld door studenten in relatie tot het thema van Studium Generale: Refuge – fleeing, flowing, leaking. In deze studentenprojecten en de uitkomsten van workshops door onder andere Rainbow Soulclub, Elisa van Joolen in samenwerking met de feministische organisatie Tesselschade- Arbeid – Adelt, en Yara Saïd, komen het denken en maken naar aanleiding van dit thema samen. Rietveld Uncut wordt op Friday Night 24 maart geactiveerd met een speciaal programma van performances en interventies.

Prijs
Uncut: geldig museumticket

Friday Night:
Standaard: € 9,95, Gereduceerd: € 3
T/m 18 jaar: Gratis
Rietveld studenten gratis op vertoon van studentenpas
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
25 mrt, 10.00 tot 18.00
Toegang
Ticket Uncut (museumticket)
Ticket Friday Night

De samenwerking tussen het Stedelijk Museum en de Rietveld Academie bestaat uit twee onderdelen. Studium Generale presenteert een vierdaagse conferentie waarbij verschillende curatoren een dag vullen met uiteenlopende artistieke perspectieven op het thema Refuge. Uncut is een tentoonstelling met projecten van studenten en collectieven gerelateerd aan dezelfde thema’s. Deze presentatie culmineert in een feestelijke Friday Night op 24 maart met performances en interventies.

Uncut

Uitgespreid over verschillende locaties in het museum zullen 26 projecten van Rietveld studenten en collectieven te zien zijn. Hoe zij invulling geven aan het thema Refuge loopt zeer uiteen— een drag house, heksenpraktijken of het comfort van wat eten kan bieden. Rietveld Uncut neemt de bezoeker mee in het denk- en maakproces van de studenten en door middel van videowerken, sculptuur, installatie, fotografie en performances komt het resultaat van deze projecten aan bod in de museale ruimte. Op de vrijdagavond vinden er zeven performances plaats, waarvan één een groesproject is vanuit de VAV – moving image afdeling is.  

De deelnemende studenten vanuit de afdelingen: Photography, TXT (textiles), Fine Arts, VAV- moving image, Architectural Design, The Large Glass Department, Ceramics, Image & Language, Jewellery – Linking Bodies, designLab, and Graphic Design.  

Groepsprojecten door de afdelingen Fotografie en door VAV – moving image.

Friday Night

STEDELIJK X RIETVELD ACADEMIE: UNCUT
INCL. MEET THE MASTERS: RAINBOW SOULCLUB

Rietveld Uncut wordt op Friday Night 24 maart geactiveerd met een speciaal programma van performances en interventies en het terugkerende programma Meet the Masters staat dit keer in het teken van een collectief: Rainbow Soulclub. Op deze avond is het daadwerkelijk mogelijk om de masters (leden van de Rainbow Soulclub) te ontmoeten. Zij verzorgen, na een kort plenair programma, Free Advice-gesprekken op de vloerkleden die zij samen met een groep Rietveld-studenten maakten voor Rietveld Uncut.  

Tickets

band met studenten in museum, publiek er omheen, drums, gitaren, headbangen
Rietveld Uncut 2017. Foto: Tomek Dersu Aaron

Programma

18.30: Deuren open
19.00: Welkom (Entreegebied - EN)
19.30 – 20.00: Meet the Masters: Rainbow Soulclub (Teijin Auditorium - EN)
20.00 – 21.30: Doorlopende Free Advice Sessions met de Rainbow Soulclub (Teijin Auditorium - NL/EN)
Doorlopend: Performances Rietveld Uncut (Entreegebied, Audi Zaal, 0.1)
Doorlopend: Music & Drinks (Zadelhoff Café)
Doorlopend: Tentoonstelling: Rietveld Uncut (Entreegebied, Audi Zaal, 0.1)
22.00: Museum sluit

CREDITS  

Rietveld Uncut is samengesteld door Tarja Szaraniec en Tomas Adolfs (Gerrit Rietveld Academie). Met dank aan alle participerende kunstenaars, afdelingen en gastdocenten.

Met dank aan MasterCard en Zadelhoff Cultuurfonds.

  • mastercard logo
  • zadelhof cultuurfonds