Events — 26 sep 2018

Een middag over inclusief woordgebruik in musea
Prijs
Gratis. 
Locatie
in het Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
26 sep 2018, 13.00 tot 18.00
Taal
Nederlands
Toegang
Dit evenement is uitverkocht. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Op woensdag 26 september houdt STUDIO i - platform voor inclusieve cultuur weer een kenniscafé over inclusief woordgebruik. Dit keer in het Stedelijk Museum Amsterdam. Een inspirerende middag voor museummedewerkers die de waarden inclusie en diversiteit omarmen en uit willen dragen in taal en tekst.

Op deze middag wordt museale inclusie in de volle breedte getoond: hoe sluiten musea doelgroepen binnen en buiten met hun woordgebruik?

Dit Kenniscafé laat praktische voorbeelden en initiatieven uit de sector zien waarbij taal een grote rol speelt. En het Café biedt food for thought voor museummedewerkers: hoe exclusief is mijn taalgebruik? Hoe kan mijn organisatie een meer inclusief taalbeleid omarmen?

Foto: Studio Wim
Foto: Studio Wim

PROGRAMMA

13.00 – 13:30 uur inloop en registratie
13.30 – 15.00 uur presentaties en discussie
Pauze
15.30 – 16.30 uur presentaties en discussie
16.30 - 18.00 uur van gedachten wisselen met een drankje

KEYNOTE

Annebregt Dijkman en Zoë Papaikonomou, auteurs Heb je een boze moslim voor mij?

Zoë en Annebregt’s boek Heb je een boze moslim voor mij? (2018) kreeg dit voorjaar veel media-aandacht, terwijl hun publicatie juist die media en hun exclusiviteit aan de kaak stelt.

In de STUDIO i keynote op 26 september leggen ze verbanden tussen de museum- en mediasector: hoe leidt gewoontegetrouw taalgebruik in deze sectoren tot een herhaling van exclusieve denkpatronen?

SPREKERS O.A.

  • Olle Lundin, co-auteur The Queer Glossary, Van Abbemuseum
    Olle schreef samen met Alice Venir The Queer Glossary voor het Van Abbemuseum en ontwierp Qwearing the collection outfits waarin bezoekers hun queer kant in het museum letterlijk kunnen ‘showen’. Olle is zich ervan bewust dat elke bezoeker in het museum geconfronteerd wordt met veroordelende en vooroordelende taal. In zijn presentatie legt hij uit wat het belang is van bewust queer taalgebruik en introduceert hij de glossary.
    (Deze presentatie is in het Engels)

  • Lisa Kleeven, Coördinator Educatie, Tropenmuseum
    Lisa Kleeven weet als geen ander hoe gevoelig taal en tekst ligt in het onderwijs en museale educatie, zeker wanneer het om programma’s over koloniale geschiedenis gaat. Zij organiseerde samen met Decolonize the Museum en The Black Archives rondleidingen bij de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden in het Tropenmuseum. Tijdens deze presentatie vertelt zij samen met Marysé Jansen van The Black Archives over hun samenwerking en over taalgebruik tijdens de rondleidingen.

  • Tristan Roques, ontwerper Exhibition Guide Generator, Design Academy Eindhoven
    Tristan Roques presenteert tijdens het Kenniscafé zijn ontwerp van de Exhibiton Guide Generator: die individuele, aangepaste tentoonstellingsteksten voor bezoekers produceert. Tristans passie voor maatwerkrondleidingen begon als Blikopener bij het Stedelijk Museum. Tijdens het geven van tours, leerde hij dat iedere bezoeker anders is en eigenlijk een andere rondleiding wil. Met zijn ontwerp voor de Design Academy in Eindhoven stelt hij kritische vragen over taalgebruik in musea. Kan een machine inclusief taalgebruik in tentoonstellingen promoten?

Tijdens het Kenniscafé wordt ook de nieuwe STUDIO i website gelanceerd: een platform waarop culturele instellingen hun inspirerende inclusieve projecten en programma’s met elkaar kunnen delen.

STUDIO I

STUDIO i - platform voor inclusieve cultuur is een initiatief van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Met STUDIO i willen we een duurzame impuls geven aan de toegankelijkheid en inclusie binnen het culturele veld.