Events — 26 maart 13:00 - 17:00

Vierdaags congresfestival in samenwerking met 4 gastcuratoren over denken en maken van, en met, de oceanen.

Prijs
Geldig museum ticket + €3,-
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
26 maart 13:00 - 17:00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Charl Landvreugd, “Imagining Liquification”

In gesprek met de kunstenaars Joy Mariama Smith en Tarek Lakhrissi nam Charl Landvreugd de uitnodiging aan om een dag voor Studium Generale Rietveld Academie te cureren als een kans om samen na te denken over vragen over Queerness als een vorm van Liquification die plaatsvindt in Oceanic Imaginaries. Hoewel alle performancewerken autonome stukken zijn, moet de dag worden opgevat als een samenwerkingsvorm van Liquefaction.

Optredens van: Charl Landvreugd, Joy Mariama Smith, Tarek Lakhrissi

Charl Landvreugd, kunstenaar / onderzoeker / pedagoog, groeide op in Rotterdam in een omgeving en tijd waarin veel verschillende migrantengemeenschappen van Nederland hun thuis maakten. Als onderdeel van deze levendige omgeving is hij pleitbezorger voor lokale continentale Europese concepten en de taal die uit deze gebieden komt en die het potentieel hebben om te spreken over de gevoeligheden die specifiek zijn voor het gebied. Gebruikmakend van een breed scala aan artistieke disciplines, past hij de resultaten van zijn onderzoek toe om na te denken over burgerschap en verbondenheid, en hoe dit tot uiting komt in de beeldende kunst in continentaal Europa. Als alumnus van Goldsmiths, University of London (BA), Fulbright en Columbia University (MA) voltooide hij zijn PhD in Curating Contemporary Art aan het Royal College of Art in Londen. Landvreugd is hoofd research & curatorial practice van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij zit in de raad van toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het bestuur van de Akademie van Kunsten. Daarnaast is hij verbonden aan het Masters Institute of Visual Cultures AKV| St. Joost als Pathway Leader voor Visual Arts & Post-Contemporary Practices. Hij was fellow bij BAK – basis voor actuele kunst (2018–19), Utrecht en Van Abbemuseum, Eindhoven (Deviant Practice, 2017–18). Hij adviseerde de Raad voor Cultuur en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zijn werk is gepubliceerd door: Open Arts Journal (UK), Small Axe Magazine (USA), ARC Magazine (St. Vincent en de Grenadines), Stedelijk Museum Amsterdam (NL), Uprising Art (FR), NRC Handelsblad (NL) , KIT Publishers (NL), Dominion of New York NY (USA), De Unie Rotterdam (NL), TENT Rotterdam (NL), Volkskrant (NL), HYCIDE Magazine (USA), Metropolis M (NL), Antilliaans Dagblad (CW ), en onder andere NTR Kunststof (NL).

Charl Landvreugd. foto René Bosch

OVER OCEANIC IMAGINARIES

"Oceanic Imaginaries" ziet de oceanen als sensoren die voelen, creëren en verbinden. Vanuit ecologisch oogpunt zijn de oceanen 'kritieke zones' die radicale veranderingen in ons denken en handelen vereisen. Het zijn ook donkere archieven vol met onderdrukte verhalen over trans-Atlantische handel in tot slaaf gemaakte mensen of bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. De oceanen kunnen echter ook worden ervaren als immersieve ruimtes van affect en bevrijding waarin nieuwe vormen van leven kunnen ontstaan. Hoe kunnen we onze manier van zijn vloeibaar maken? Hoe kunnen we denken van en met de oceaan?

10.15 uur
spreker 1