Theorie — 19 mrt 2017

Prijs
Museumkaart 3 E / studenten 10,50 E / regulier 18 E
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
19 mrt, 14.00 tot 15.30
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseert in samenwerking met de auteurs van De vijfde lijn. Gedachten van een schilder en in samenhang met de collectiepresentatie De Stijl in het Stedelijk (3 dec 2016 – 21 mei 2017) een middag met een boekbeschouwing en voordrachten met gedachten over De Stijl. De gastsprekers zullen, door middel van hedendaagse en historische besprekingen van het boek en de collectie, een alternatieve kunstgeschiedenis opperen die tijdslijnen en kunstdisciplines overstijgt. Bij deze gelegenheid wordt het boek officieel gepresenteerd.

GASTSPREKERS
- kunstenaar en auteur Steven Aalders
- cultuurhistoricus en auteur Robert van Altena
- vormgever Irma Boom
- kunsthistoricus Prof. Dr. Hugo van der Velden (Universiteit van Amsterdam)
- Koen Kleijn, kunsthistoricus, journalist, documentairemaker en schrijver
- curator en Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum)

Het boek, vormgegeven door Irma Boom en uitgegeven door Prometheus, is een neerslag van een serie gesprekken die radiomaker Robert van Altena voerde met schilder Steven Aalders over abstracte schilderkunst in relatie tot de wereld. Aalders formuleert zijn gedachten aan de hand van zijn eigen werk en dat van anderen. Er worden verbanden gelegd met andere disciplines zoals literatuur, muziek, architectuur en filosofie. Een belangrijke inspiratiebron voor hem zijn Mondriaan en De Stijl. Hij ziet voor hedendaagse kunstenaars nog diverse mogelijkheden om hun ideeën verder te ontwikkelen.

De collectiepresentatie, te zien in het monumentale gedeelte van het Stedelijk Museum, is opgebouwd rond verschillende facetten, zoals kleurgebruik, de diagonaal, zuiverheid en architectuur en de verspreiding van De Stijl. Werken van De Stijl die de ideologie goed tot uitdrukking brengen, worden gecombineerd met werk van naoorlogse kunstenaars. Het is duidelijk dat De Stijl een onontkoombaar gegeven was voor de generaties die volgden. Sommige kunstenaars brengen een geïnspireerde ode, anderen onderzoeken de hedendaagse betekenis ervan.