Theorie — 5 feb 2017

Prijs
Museumjaarkaart €3 / studenten €10.50 / regulier €18
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
5 feb, 14.00 tot 15.30
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Ter ere van de Stedelijk Contemporary-tentoonstelling met Loretta Fahrenholz’ film Two A.M. (10 dec – 5 maart 2017) gaat directeur Beatrix Ruf (Stedelijk Museum Amsterdam) in gesprek met kunstenaar Loretta Fahrenholz over haar nieuwe publicatie en de recente aankopen van Fahrenholz’ werk voor de collectie.

Loretta Fahrenholz is een experimentele filmmaker die vaak nauw samenwerkt met de acteurs en figuranten die in haar werk optreden. Uiteenlopende genres versmelten in haar films: ze combineert bijvoorbeeld documentaire-elementen met kenmerken van de rampenfilm, of van porno. Via deze post-cinematische werkwijze verbeeldt haar werk een hedendaagse realiteit die wordt gevormd door collectieve fictie en de enscenering en communicatie via de media, ofwel door gedeelde fictie en de manier waarop de werkelijkheid in beeld wordt gebracht door verschillende media strategieen.

Dit jaar verschijnt een nieuwe publicatie van Fahrenholz, een kuntenaarsboek dat voornamelijk betrekking heeft op haar werk met fotografisch beeld. Hierover schreef Fahrenholz in Texte Zur Kunst: “I’ve always been extremely bored by the obsessive mourning of the truth of photography, it seems to miss the point. Obviously much more than the loss of a certain mechanism, the significant shift brought about by digitalization is connected to questions of how we utilize images and why we need to take them all the time.” (Nr. 99, september 2015).

Dit publieksprogramma is een manier om het werk van Loretta Fahrenholz te verwelkomen in de museumcollectie, met een gesprek over Fahrenholz’ opvattingen ten aanzien van fotografisch beeld vanuit de blik van deze experimentele filmmaker. In het gesprek zullen een aantal werken centraal staan: de film Two A.M. (2016) uit de tentoonstelling, het fotowerk Recently Deleted (2015) dat deel is van de nieuwe publicatie, en de meest recente aankopen voor de museumcollectie: de film Ditch Plains (2013), en de fotoserie Europa (I en II) uit 1996-2013.

PROGRAMMA

15.00 – 15.05  welkom | door kunstenaar Loretta Fahrenholz en assistent-curator Britte Sloothaak (zaal 0.7)

15.05 – 15.55 film en korte q&a | Two A.M. (2016) (zaal 0.7) 

15.55 – 16.00 aanvang | start programma in auditorium (Teijin Auditorium)

16.00 – 16.05  introductie | door directeur Beatrix Ruf (Teijin Auditorium)

16.05 - 16.20 gesprek | tussen Loretta Fahrenholz en Beatrix Ruf (Teijin Auditorium)

16.20 - 16.30 q&a | vragen uit het publiek (Teijin Auditorium)

16.30 - 16.40 signeren | van de publicatie door Loretta Fahrenholz (Teijin Auditorium)

CREDITS

Dit publieksprogramma is tot stand gekomen dankzij de genereuze ondersteuning van het Goethe-Institut Amsterdam.

De publicatie, een kunstenaarsboek dat werd samengesteld door Loretta Fahrenholz in samenwerking met grafisch ontwerper Bill Hayden, werd mede mogelijk gemaakt door de financiering van het Stedelijk Museum Amsterdam ter gelegenheid van deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is onderdeel van de serie Stedelijk Contemporary. De Stedelijk Contemporary- presentaties in 2016 and 2017 worden mede mogelijk gemaakt door Ammodo.

Two A.M. is geproduceerd door de kunstenaar, Fridericianum Kassel en Kunsthalle Zürich.