Theorie — 27 nov 2016

Prijs
Toegang: Regulier €18 / Student €9 / Museumkaart €3 / Goethe-Institut pashouders gratis (inclusief museumbezoek)
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
27 nov 2016, 14.00 tot 15.30
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Onder het motto ‘Learning from Athens’ vindt Documenta 14 (2017) op twee locaties plaats: in Kassel en in Athene. Over het concept van artistiek directeur Adam Szymczyk gaan twee curatoren van zijn team, Hendrik Folkerts en Natasha Ginwala, alsook het hoofd tentoonstellingen, Christoph Platz, in gesprek met Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem. Wat betekent het motto dat een leerproces centraal stelt, waarom heeft Szymczyk voor Athene gekozen en hoe verhoudt dit zich tot Kassel, waarom wil hij de Gurlitt-collectie tijdens de Documenta in Kassel tonen, wat betekent het qua logistiek om een kunstevenement van die grootte op twee locaties te organiseren?

Hendrik Folkerts is lid van het curatoren team van de Documenta 14 (Kassel/Athene, 2017). Van 2010 tot 2015 was hij werkzaam als curator in het Stedelijk Museum Amsterdam voor de disciplines performance, film & discursieve programma's alsook coӧrdinator van de curatorenprogramma's bij De Appel Arts Centre in Amsterdam (2008-2010).

Natasha Ginwala is curator, researcher en schrijfster. Zij is curator van Contour Biennale 8 en curator-adviseur voor de Documenta 14 in 2017. Recente projecten zijn o.a. My East is Your West met Shilpa Gupta en Rashid Rana tijdens de 56ste Biӫnnale van Venetiӫ; Still Against the Sky in de KW Institute for Contemporary Art, Berlin en Corruption ... Everybody Knows met e-flux, New York. Ginwala was ook lid van het artistieke team voor de 8e Berlin Biennale for Contemporary Art (met Juan A. Gaitán).

Christoph Platz is kunsthistoricus, projectmanager en producent. Hij heeft gewerkt voor Westfälischer Kunstverein en Skulptur Projekte Münster 07. Over de ontwikkeling van de Kunstverein in het na-oorlogse Duitsland heeft hij Kunstverein im Umbruch (Revolver VVV, 2011) gepubliceerd en hij heeft geschreven over kunstenaars zoals Franz Erhard Walther, Jeremy Deller, Prinz Gholam, Nedko Solakov en anderen. Hij leidde de afdeling projectmanagement van Documenta (13) vanaf 2012 en was Hoofd Tentoonstellingen van de eerste editie van de triënnale Bergen Assembly in Noorwegen in 2013. 

Ann Demeester is directeur van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Voorafgaand aan deze functie was ze directeur van De Appel Arts Centre en directeur van W139, een presentatie en productie instelling voor hedendaagse kunst in Amsterdam. In samenwerking met haar leermeester, de Belgische curator Jan Hoet, organiseerde ze verscheidene exposities en projecten in Duitsland (MARTa, Herford) en België (SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent). In 2009 was ze curator van de Baltic Triennial in Vilnius en in 2003 was ze co-curator van de Tirana Biennale. Aanvullend bekleed Ann Demeester een waaier aan andere functies. Ze is columnist voor de Volkskrant Magazine, bestuurslid van Kunsten 92, de belangenvereniging voor kunst, cultuur en erfgoed in Nederland en ze geeft gastcolleges aan de Universiteit van Amsterdam.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door het Goethe-Institut en onderdeel van Amsterdam Art Weekend.