Theorie — 25 mrt 2017

Dit programma, bestaande uit een lezing, een gesprek en een filmvertoning, is uitverkocht binnen mum van tijd. Geen ticket? Niet getreurd, de lezing en het gesprek zullen worden gelivestreamd op Facebook en in het museum. U kunt nog wel kaarten kopen voor de film d.d. 26 maart. 

Prijs
Museumcard €5 / students €12,50 / regular €20
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
25 mrt 2017, 14.00 tot 16.20
Taal
Engels

Het Stedelijk Museum Amsterdam en de Universiteit Utrecht presenteren met trots een theorie-event met emeritus hoogleraar Vrouwenstudies Donna Haraway. Dit programma bestaat uit een lezing, een gesprek en een filmvertoning ter ere van deze en toonaangevend geleerde op het gebied van wetenschap en techniek.

PROGRAMMA

15.00-15.10    welkomstwoord

15.10-15.30    lezing │ Donna Haraway

15.30-15.45    gesprek en q&a │ Donna Haraway en Rosi Braidotti, met filmmaker Fabrizio Terranova aanwezig in het publiek

15.45-15.50    korte overgang naar de film

15.50-17.20    film │ Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival (90 min.)

OVER DE SPREKERS

Donna Haraway is een toonaangevend geleerde op het gebied van wetenschap en technologie, feminist en een groot sciencefictionliefhebber, die een brug wil slaan tussen wetenschap en fictie. In de jaren tachtig maakte ze naam met A Cyborg Manifesto, haar boek over gender, identiteit en technologie waarin ze brak met de heersende trends en de deur opende voor een oprecht feminisme dat de soortgrenzen overstijgt. In haar meest recente boek, Staying with the Trouble: Making Kin in the Chtulucene (Duke University Press, 2016) beschrijft Haraway prikkelende nieuwe manieren waarop wij om kunnen gaan met onze aarde en al haar bewoners. Ze mijdt liever de term Antropoceen, die wij gebruiken om ons huidige tijdperk te benoemen, en spreekt in plaats daarvan van het Chtuluceen. Haraway vindt dat die term beter en vollediger aanduidt hoe in onze tijd het menselijke en niet-menselijke als een onontwarbare kluwen tentakels met elkaar verstrengeld zijn.

De Brusselse filmmaker Fabrizio Terranova zocht Donna Haraway op in Californië en trok, bijna letterlijk, een paar weken bij haar in om een eigenzinnig filmportret van haar te maken. Terranova liet Haraway in haar eigen omgeving spreken en koos voor een aantrekkelijke enscenering om de speelse, cerebrale gevoeligheid van de geleerde goed uit te laten komen. Het resultaat is een zeldzaam, eerlijk, intellectueel portret van een hoogst originele denker en begaafde verteller die een opstandige en hoopvolle wereld schetst waarin het krioelt van de creaturen en futuristische trans-species, in een tijdperk vol catastrofes.

Prof. Rosi Braidotti zal in gesprek gaan met Donna Haraway over haar meest recente boek, Staying with the Trouble: Making Kin in the Chtulucene (Duke University Press, 2016) en over de vraag hoe Haraway's visie op feminisme, cultuur, wetenschap en techniek is veranderd sinds A Cyborg Manifesto. Braidotti is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In de periode 2007-2016 was ze de oprichter en directeur van het Centre for the Humanities. Haar publicaties worden doorgaans geplaatst binnen de continentale filosofie, op het snijvlak van sociale en politieke theorie, cultuurpolitiek en gender-, feministische en etniciteitstheorie. Dit spreekt duidelijk uit het filosofische programma dat zij formuleerde in haar eerste boek, Patterns of Dissonance: An Essay on Women in Contemporary French Philosophy (1991). Braidotti heeft het postmoderne feminisme op de kaart gezet in het informatietijdperk met haar beschouwingen over cyberspace, prothesen en de materialiteit van het verschil. Braidotti onderzoekt daarnaast hoe ideeën over genderverschillen van invloed kunnen zijn op onze opvatting over de scheidslijn tussen mens en dier, en tussen mens en machine.

LIVESTREAM

Geen ticket? Niet getreurd, de lezing en het gesprek zullen worden gelivestreamd op Facebook en in Audi Zaal 0.1. 

CREDITS

Donna Haraway: Story Telling For Earthly Survival, door Fabrizio Terranova, 90 min.
HD, kleur, geluid.
Geschreven en geregisseerd door Fabrizio Terranova.
Met steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles, Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles en Kunstenfestivaldesarts.