Performance — 12 feb 2015

Nieuwe performance van kunstenaar Taocheng Wang, gebaseerd op het beroemde sprookje over prinses Kaguya: Two Sights of the Elegant Mysterious Unearthly Princess Kaguya & Her Beggarly Nurtured Aristocratic Life Before She Flies Away With A Shining Ship

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Tijd
12 feb 2015, 19.00 tot 19.45
Taal
Engels
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum is bijzonder verheugd de eerste grote performance te presenteren van de in Amsterdam woonachtige kunstenares Taocheng Wang. Aan de hand van het beroemde Japanse sprookje Het verhaal van de bamboesnijder, dat uit de tiende eeuw dateert, onderzoekt Wang in haar installatie een vertelling vol overbekende culturele en morele verwijzingen.

Hoofdpersoon van het verhaal is prinses Kaguya, die sterk doet denken aan de sprookjesfiguren die in ons collectieve geheugen  verankerd liggen. De prinses is een mythische figuur van onbekende origine en met een ongewisse toekomst. Haar vele bijnamen weerspiegelen de diversiteit van haar kleurrijke kimono’s: Prinses van de Maan, Dochter van de Bamboesnijder, Bewaakster van de Grote Berg, Kind van de Keizer. Het oorspronkelijke verhaal is een proto-sciencefictionvertelling: prinses Kaguya wordt geboren uit een gouden boom, waarna ze zich in korte tijd ontwikkelt tot een prachtige jonge vrouw en in een verblindend licht terugkeert naar de hemel. Vijf prinsen dingen naar haar hand en zij geeft alle vijf een onmogelijke opdracht. De prinsen spelen echter vals en moeten hun leugens met hun leven bekopen: een wordt afgeslacht door een draak, een ander opgegeten door de vuur-rat van China en een derde komt van honger om op een onbewoond eiland.

Wang is geïnteresseerd in de manier waarop ogenschijnlijk vaststaande ideeën over seksualiteit, identiteit, etniciteit en sociaaleconomische achtergrond ons gedrag, onze maatschappelijke status en onze onderlinge relaties bepalen. In Two Sights of the Elegant Mysterious Unearthly Princess Kaguya & Her Beggarly Nurtured Aristocratic Life Before She Flies Away With A Shining Ship projecteert de kunstenares haar eigen verlangens, fantasieën en geheimen op het personage van prinses Kaguya, zoals we geneigd zijn te doen met sprookjes. Gaandeweg identificeert Wang zich met de door haar geportretteerde heldin en maakt ze zich de emoties van de prinses, of juist het gebrek daaraan, eigen. De performance is een sprookje zonder happy end, grote levensles of moraal. Wangs versie is echter allesbehalve nihilistisch: haar sprookje brengt ons naar een plek waar de vraag wie wij willen zijn, belangrijker is dan het antwoord.

Meer informatie over de kunstenaar:

Taocheng Wang was al geruime tijd als schilder actief in China voor ze haar kunstenaarschap voortzette aan de Städelschule in Frankfurt en De Ateliers in Amsterdam. Hier begon ze te experimenteren met video, film en performance, wat resulteerde in werk dat soms een confronterende toon aanneemt en gekenmerkt wordt door zijn emotionele en poëtische onderstromen. Wangs werk is het best te begrijpen als een collage die ons een reeks intieme beelden voorspiegelt. Ze probeert elementen uit ons bestaan die vaak in nevelen gehuld zijn expliciet te maken. Wang woont en werkt tegenwoordig in Amsterdam.

Als onderdeel van de performance vertoont Wang eveneens de video-installatie Forest, A Man, A Baby & Aristocratic Life. De twee films, die Wang in opdracht van Stichting C.o.C.A. (Rotterdam) maakte, worden momenteel vertoond als video- en geluidsinstallatie in de Rotterdamse kunstruimte Tale of a Tub.

Credits

Acteurs:
Richard de Maaré (film) .............    Als Kaguya's adopted father
Lieke  Joosen (performance)....    Als Kaguya's Court Maid
Taocheng Wang (performance).    Als princess Kaguya

Film productie:                             neuzeit.tv GbR
Regisseur:                                    Taocheng Wang
Assistent Director:                        Patrick Alan Banfield
Cinematografie:                           Nicolas C.Geissler
Componist en geluid:                   Sascha Blank
Kostuums:                                   YOBU Shanghai