13 dec 2016

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het EYE filmmuseum organiseren een hommage aan de kunstenaar Jean Tinguely en zijn beroemde zichzelf vernietigende machine. 

Prijs
Studenten online €8,50 / regulier online €10
Locatie
EYE Film Museum, Cinema 2
Tijd
13 dec, 18.15
Toegang
Tickets

Te gast is Turner Prize-winnaar Michael Landy, die net als Jean Tinguely grote interesse heeft in kunst die zichzelf vernietigt. Margriet Schavemaker, manager Educatie, Interpretatie & Publicaties van het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Jean Tinguely: Machinespektakel, verzorgt de inleiding en het interview met Michael Landy.

De avond rond de kunstenaar Jean Tinguely wordt georganiseerd ter ere van de tentoonstelling Jean Tinguely Machinespektakel die momenteel in het Stedelijk is te zien. De Zwitserse Jean Tinguely staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Alles moest anders, alles moest in beweging.

Op 17 maart 1960 hield Tinguely zijn beruchte sculptuur-performance Homage to New York in de tuin van het Museum of Modern Art in New York. Het stuk vernietigde zichzelf in slechts 27 minuten en is een inspiratie voor de Britse kunstenaar Michael Landy. Landy werd bekend om zijn Break Down Project (2001), waarin hij al zijn bezittingen in een warenhuis in Oxford Street in Londen vernietigde. Deze avond bespreekt Landy de betekenis en het belang van Tinguely’s werk voor zijn eigen kunstenaarspraktijk.

FILMPROGRAMMA:

Breaking it up at the Museum
D.A. Pennebaker (VS 1960)

Een interview met Jean Tinguely en een demonstratie van zijn beroemde zichzelf vernietigende machine, die in 1960 in de tuin van het Museum of Modern Art aan diggelen viel, in een performance met de naam Homage to New York.

Homage to Tinguely's Homage to New York
Robert Breer (VS 1960)

Eerbetoon aan het creëren van dit ingenieuze kinetische sculptuur van Tinguely dat zichzelf vernietigde in de tuin van MoMA.

H.2.N.Y.
Michael Landy (GB 2008)

Re-enactment van Jean Tinguely's Homage to New York door de Britse kunstenaar Michael Landy. Hij zocht hiervoor mensen op die bij deze performance in MoMA aanwezig waren. Sommigen hebben nog brokstukken van Tinguely’s werk bewaard.