Performance — 14 feb 2013

Een nieuwe performance van Ulrike Rosenbach, die de kunstenaar speciaal heeft gemaakt voor het nieuwe Teijin Auditorium.
Tijd
14 feb, 16.02

Tijd: 20.00 - 20.30 uur
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum en het Goethe Instituut zijn zeer vereerd een nieuwe performance van Ulrike Rosenbach te kunnen aankondigen, die de kunstenaar speciaal heeft gemaakt voor het nieuwe Teijin Auditorium van het museum. Rosenbach verwierf in de jaren zeventig bekendheid door haar gedurfde, vernieuwende performances en video's die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis en verdere ontwikkeling van de performancekunst. Het stuk “Be Young – Be Old” wordt opgevoerd door Ulrike Rosenbach zelf en de jonge performancekunstenaar Susanne Schorr.

Op de vloer wordt in een grote kring van zout een video van een slang geprojecteerd. Binnen deze cirkel voert Ulrike Rosenbach geïmproviseerde bewegingen uit en vermengt ze haar eigen stem live met vooraf opgenomen elektronische klanken. Haar thema is 'de oudere vrouw'.

Ondertussen bevindt de tweede performer, Susanne Schorr, zich op een touwladder die aan het balkon in de zaal hangt. Zij is een acrobaat die door middel van ritmische bewegingen het thema van de jonge vrouw uitdiept.

Door middel van lichaamsbeweging weten de twee performancekunstenaars de uitvoering diepgang te geven; in de omgang met de twee ‘objecten’ – de video-installatie en de touwladder – maken zij hun thema’s zichtbaar en voelbaar.

Deze performance is mede mogelijk dankzij de genereuze steun van het Goethe Instituut (Amsterdam).

Meer over de kunstenaars

Ulrike Rosenbach maakt performances, installaties en video's. Ze woont en werkt in Keulen. Haar alom geprezen werk is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de feministische performance- en videokunst in de jaren zeventig en daarna. In de beginperiode hield ze zich bezig met een groot aantal zeer uiteenlopende thema's en werkte deze uit in verschillende media. Haar werk is over de hele wereld te zien geweest, in solo- en groepstentoonstellingen en op biënnales, waaronder dOCUMENTA 6 en dOCUMENTA 8 (beide Kassel), het Centre Pompidou (Parijs), Museum of Modern Art (New York), Museum of Contemporary Art (Los Angeles), Museo Reina Sophia (Madrid) en het Stedelijk Museum (Amsterdam). Rosenbach geeft les aan de Hochschule der Bildenden Künste Saar. Ze heeft een groot aantal prijzen gewonnen, meest recent de Künstlerinnenpreis Performancekunst NRW (2011).

Susanne Schorr is een performancekunstenaar uit Hamburg. In 2001 begon ze bij Ulrike Rosenbach haar studie aan de Hochschule der Bildenden Künste Saar, en in 2006 studeerde ze af in de richting Schone Kunsten. Tot de meest recente festivals en tentoonstellingen waar werk van Schorr  te zien was behoren: Klangkörper on Tour in Trier, Luxemburg en Saarbrücken (2012); Bodies in Urban Spaces in Saarbrücken (met Willi Dorner, 2011); Klangkörper op het muziekfestival Fête de la musique in Saarbrücken, bij Kunst im Wald (Von der Heydt) en in de Wintringer Kapelle (2011); ‘Leerstand’ Kunstaktion, Saarbrücken, een performance met Michael Rosar (2010); deelname (een residentie van een maand) aan het project Dance-Palace in Luxemburg (september 2007); frisch eingetroffen (Junior Festival for Performance art) in Mannheim (juni 2006) en Festival international de las Artes Castilla y Leon in Salamanca (met Ulrike Rosenbach, juli 2006).