Performance — 20 mrt 2016

Vaginal Davis: Sassafras, Cypress & Indigo Black Screen Images and the (e)motive Notion of Freakiness is een performance in de vorm van een voordracht door Vaginal Davis; een moederfiguur van de homo-core punkbeweging en een icoon binnen de gender-queer kunst- en muziekscene. 

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
20 mrt 2016, 14.30 tot 15.30
Taal
Engels
Toegang
Bestel ticket

Het Stedelijk Museum Amsterdam en SPF16 (Spring Performance Festival) presenteren met trots de performance Sassafras, Cypress & Indigo-Black Screen Images and the (e)motive Notion of Freakiness van Vaginal Davis: een moederfiguur van de homo-core punkbeweging en een icoon binnen de gender-queer kunst- en muziekscene. Haar performance vindt plaats in de vorm van een voordracht.

Het werk van Davis kan worden omschreven als ongepolijst, humoristisch en rebels. ‘Davis’ performances zijn duizelingwekkende, satirische uithalen naar conservatieve wereldverhoudingen, waarin kritiek op het blanke voorrecht en het patriarchaat wordt gebalanceerd met genuanceerde humor en een spelletjesshow-achtig soort camp. Het Vaginal Davis-personage is een complexe mix van queercore punk-energie en oubollige Hollywood-glamour, die Davis’ sociale engagement en helder doorgevoerde esthetiek reflecteert’ (Ali Fitzgerald in art21 magazine). Of, zoals Davis zelf stelt: 

Vaginal Davis is the internationally revered intersexed doyenne of intermedia arts and sciences. She takes public discourse to Dementia 13 levels as she spells out the queer and blatino experience in her own inimitable fashion, creating new words out of thin air and crashing bull-in-a-Madame-Mau- china-shop style into notions of propriety and reality.

MEER OVER DE KUNSTENAAR

Vaginal Davis host en organiseert sinds acht jaar het performatieve film-event Rising Stars, Falling Stars aan het Arsenal Institut für Film und Videokunst in Berlijn. Ze heeft haar scherpe insteek op performancekunst onderwezen als gastprofessor aan Lund University – Malmo Art Academy, Justus Liebig Universität Gießen, Goethe Universität Frankfurt, Harvard en New York University. Davis is oorspronkelijk afkomstig uit Los Angeles en leeft sinds 2005 in stijlvol ballingschap in Berlijn.

MEER OVER HET SPRING FESTIVAL

SPF16 is de derde editie van het Spring Performance Festival en wordt georganiseerd door Kunstverein en Galerie Juliette Jongma, dit jaar in samenwerking met De Ateliers, Galerie Gabriel Rolt, Stedelijk Museum Amsterdam en de Vleeshal in Middelburg. Op de eerste dag van de lente, zondag 20 maart, zullen er op diverse locaties in Amsterdam performances plaatsvinden. Meer info over het programma is hier te vinden.

Costume design: Rick Owens.