Performance — 17 okt 2013

Victory over the Sun is een hedendaags antwoord op de legendarische opera Overwinning op de zon van de Russische kunstenaars Aleksei Kruchenykh, Mikhail Matiushin en Kazimir Malevich.
Tijd
17 okt 2013, 17.00 tot 20.00

17 oktober 2013, eerste voorstelling
19.00 - 19.30 uur: Movement 1 (Entreehal, Stedelijk Museum)
19.30 - 20.30 uur: Movements 2 & 3 (Teijin Auditorium, Stedelijk Museum)

17 oktober 2013, tweede voorstelling
20.30 - 21.00 uur: Movement 1 (Entreehal, Stedelijk Museum)
21.00 - 22.00 uur: Movements 2 & 3 (Teijin Auditorium, Stedelijk Museum)

19 oktober 2013, derde voorstelling
15.30 - 16.00 uur: Movement 1 (Entreehal, Stedelijk Museum)
16.00 - 17.00 uur: Movements 2 & 3 (Teijin Auditorium, Stedelijk Museum)

 

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Nederlands en Engels
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum + 2,50 euro
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Bij de reservering graag aangeven bij welke voorstelling u aanwezig wilt zijn. Het aantal plaatsen is beperkt.

Met trots presenteert het Stedelijk Museum de nieuwe performance Victory over the Sun van regisseur Sjaron Minailo, geproduceerd in opdracht van het museum. Victory over the Sun is een hedendaags antwoord op de legendarische opera Overwinning op de zon (1913) van de Russische kunstenaars Aleksei Kruchenykh, Mikhail Matiushin en Kazimir Malevich. Geheel in de modernistische geest van de tijd was Overwinning op de zon een musical en theatrale revolte tegen de zon als symbool van traditie, conventie en de drukkende last van het verleden. 

Precies honderd jaar na de eerste opvoering van Overwinning op de zon presenteert het Stedelijk een nieuw performance-werk waarin het oorspronkelijke stuk en de waarden die het uitdroeg opnieuw tegen het licht worden gehouden. Na een eeuw strijd tegen de zon, aanvallen op traditie en revoltes tegen de conventie, hebben wij gewonnen of is er een nieuwe zon aan het opkomen?

De performance begint in de entreehal van het Stedelijk Museum met kleine, geïmproviseerde rituelen en interventies, uitgevoerd door amateur-performers uit verschillende disciplines, bijvoorbeeld uit de de financiële sector, de kunsten en het onderwijs. Zij vertolken hun relatie met de zon als symbool van traditie. Na 30 minuten gaat de performance verder in het Auditorium waar een klassieke Romantische Held de zon op zijn schouders draagt en de traditie beschermt met zijn eigen leven. Hij wordt gevangen gehouden door een groep bewakers – de antagonisten van het werk. Via een reeks rituelen die bedoeld zijn om de zon te verwoesten, willen zij de traditie afschaffen. Zal dat ze lukken en luiden ze een nieuw tijdperk in, of zal ook ditmaal de traditie het winnen van de revolutie?

Credits

Bedenker en regisseur: Sjaron Minailo
Componist: Henry Vega
Performers: Elena Vink, Sophie Maczewski, Anat Spiegel, Mira Helmer, Stefanie Janssen, Annelinde Bruijs en Jacqueline Hamelink, Denio Dario das Dores e.a.

Meer informatie over het werk van Sjaron Minailo is te vinden op www.studiominailo.com

Deze performance is deel van het Public Program van het Stedelijk Museum Amsterdam.