Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Events — 3 aug 2018

Met speciale screening van After BUTT (NL premiere).
Prijs
€3,- (excl. museumticket)
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
3 aug 2018, 19.00 tot 21.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

Video Club: Sex Talks brengt kunstenaars samen die waardeoordelen over seksualiteit belichten en confronteren. Deze tweede editie van Video Club, gepresenteerd in de context van Pride Amsterdam 2018, duikt in de collectie van time-based mediakunst van het museum vanuit een queer en feministisch perspectief. Video’s uit de jaren 1990 en vroege jaren 2000 van Tracey Emin en Julika Rudelius worden samen met een recent aangekocht werk van Cheryl Dunye vertoond, gevolgd door de Nederlandse première van After BUTT (2018), de nieuwe film van Britse kunstenaar Ian Giles. Deze selectie videowerken behandelt ideeën over intersectionaliteit via onderwerpen als gender, seksualiteit, ras en sociale gelaagdheid.

Julika Rudelius, Train, 2001 (still)

In Why I Never Became a Dancer (1995) biedt Emin een persoonlijk verslag van haar seksuele ervaringen als tiener en het slutshaming dat zij onderging in het kleine, verstikkende kustdorpje waar ze opgroeide. Rudelius verkent op een vergelijkbare manier mannelijke reacties op vrouwelijke seksualiteit in haar film Train (2001), waarin een groep Nederlandse tienerjongens deelneemt aan een ongeremd gesprek waarbij vrouwen als seksuele objecten worden beschreven. Dunye’s She Don’t Fade (1991) onderzoekt de vrouwelijke seksuele identiteit via het personage Shae Clarke, een zwarte Amerikaanse lesbienne, door Dunye zelf gespeeld. Door middel van voice-over en dialoog reflecteren de kunstenaars op sociale verwachtingen rondom gender en seksualiteit, en de onderlinge verbanden tussen seksuele expressie en identiteit.

Giles neemt met zijn nieuwe film After BUTT een ander perspectief aan, en behandelt de geschiedenis en culturele invloed van het tijdschrift BUTT (2001-2011), gemaakt voor en door gay mannen. De film volgt een groep jonge homomannen die deelnemen aan een workshop waarin ze proberen om transcripten te vertolken van interviews die Giles hield met de oprichters van het tijdschrift. Vanuit deze dialogen ontwikkelt dit gesprek vol anekdotes zich tot een bredere discussie over de homogemeenschap, ras- en genderaspecten, en identiteit.

PROGRAMMA

19.00 uur
Deuren open – kip saté & bier
19.20 uur
Introductie door Henri J. Sandront
19.25 uur
Aanvang screening  
20.35 - 21.00 uur
Discussie

Er worden snacks en drankjes geserveerd. De collectie-screening en de Nederlandse première van After BUTT worden gevolgd door een gesprek met kunstenaar Ian Giles en Henri J. Sandront, producent Public Program van het Stedelijk. Open discussie met het publiek is zeer welkom. Na de screening zullen de drie werken uit de collectie tijdelijk te zien zijn als onderdeel van Stedelijk BASE. After BUTT van Ian Giles zal hierna vertoond worden in hotel Andaz Amsterdam Prinsengracht ter gelegenheid van de Canal Parade (zaterdag 4 augustus).

WERKEN

Tracey Emin (1963)
Why I Never Became a Dancer, 1995
Video, kleur, geluid, 6 min., 39 sec.
Aangekocht in 2003

Julika Rudelius (1968)
Train, 2001
Video, kleur, geluid, 7 min.
Aangekocht in 2003


Cheryl Dunye (1966)
She Don't Fade, 1991
Video, zwart-wit, geluid, 23 min., 48 sec.
Aangekocht in 2018

Ian Giles (1985)
After BUTT, 2018
Video, kleur, geluid, 34 min.
Bruikleen van de kunstenaar

Ian Giles (1985), After BUTT, 2018. Video, kleur, geluid, 34 min. In opdracht van Chelsea Space, met financiering van Arts Council England, met ondersteuning van Hospitalfield, Chelsea College of Arts. Bruikleen van de kunstenaar

VIDEO CLUB

Video Club is een serie screenings waarin de gerenommeerde collectie van kunstwerken in time-based media van het Stedelijk Museum wordt geëtaleerd. In thematisch gestructureerde selecties presenteert Video Club films en video's uit uiteenlopende periodes, regio's en kunststromingen. Dit roterende programma creëert een dialoog tussen werken in bewegend beeld en andere kunstwerken in Stedelijk BASE, en brengt prominente thema's en motieven onder de aandacht die in de gehele museumcollectie terugkeren.

Video Club: Sex Talks is samengesteld en geproduceerd door Henri J. Sandront, producent Public Program.