Rondleidingen — 5, 12, 19, 26 okt 2019

In het kader van de Maand van de Geschiedenis viert het Stedelijk de female gaze: een thema-rondleiding door de collectie in het teken van vrouwelijke perspectieven in de kunst.

Prijs
€5,- (excl. toegang tot het museum)
Locatie
Stedelijk Museum, verzamelen bij de informatiebalie
Tijd
5 okt 2019, 11.00 tot 12.00
12 okt 2019, 11.00 tot 12.00
19 okt 2019, 11.00 tot 12.00
26 okt 2019, 11.00 tot 12.00
Taal
Nederlands
Toegang
Deze rondleiding is uitverkocht.  English groups can book here

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van genderverschillen: hoe zijn deze historisch gevormd? De strikte scheiding tussen man en vrouw, is bovendien beperkend. Toch kennen we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen en non-binaire personen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Ook in de kunstgeschiedenis is het werk van vrouwelijke en non-binaire kunstenaars onderbelicht. Hoewel het aandeel vrouwen aan de kunstacademies groot is, wordt dit niet weerspiegeld in de museumcollecties. Ook in het Stedelijk Museum is de verhouding scheef – van de ruim 100.000 werken in de collectie is slechts 4% van de hand van een vrouwelijke kunstenaar of ontwerper. Deze verhouding moet beter en er is binnen de (Nederlandse) kunstwereld, gelukkig steeds meer aandacht voor vrouwelijke en non-binaire makers.

Deze rondleiding staat dan ook in het teken van het Vrouwelijk Perspectief en toont de invloed van bekende en minder bekende vrouwelijke kunstenaars in de collectie van het Stedelijk.

Charley Toorop had bijvoorbeeld een belangrijke positie binnen de Nederlandse kunstwereld, die voornamelijk gedomineerd werd door mannelijke kunstenaars. In Stedelijk BASE hangt onder andere haar werk Arbeidersvrouw uit 1943. Op de achtergrond zijn de ruïnes van Rotterdam na het bombardement in 1940 te zien.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Elke zaterdagochtend in oktober van 11.00 tot 12.00 uur kun je aansluiten bij een rondleiding.
Groepen bestaan uit maximaal 15 deelnemers en vol is helaas vol.

Boek je liever een groepsrondleiding, op een zelfgekozen tijdstip?
Dat kan hier

MEER OVER DE MAAND VAN DE GESCHIEDENIS

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht. In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?