18 t/m 21 sep 2013

Het Stedelijk Museum is bijzonder verheugd de installatie Shape of a Right Statement te kunnen tentoonstellen, gemaakt door de kunstenaar, filmmaker en performer Wu Tsang.

Tijd
18 t/m 21 sep, 22.00 tot 22.00

Shape of a Right Statement (2008), Wu Tsang, HD-video op monitor (5:15 min.) en gordijn-installatie, buiten het Teijin Auditorium
19 september 2013, 10.00-18.00 uur 

Wildness (2012), Wu Tsang, HD-video (74 min.), Teijin Auditorium
20-21 september 2013, 11.00-12.20 uur: filmvertoningen 

Wu Tsang - interview & vertoning Wildness
19 september 2013, 19.30-21.30 uur

Het Stedelijk Museum is bijzonder verheugd de installatie Shape of a Right Statement te kunnen tentoonstellen, gemaakt door de kunstenaar, filmmaker en performer Wu Tsang. In de korte film die daarin te zien is kijkt Tsang recht in de lens en vertolkt een fragment van de toespraak “In My Language”, een vlammend betoog van de activist voor autisten-rechten Amanda Baggs. Tsangs indrukwekkende video-manifest werd opgenomen in de Silver Platter, de locatie van zijn clubfeest Wildness (verbeeld in de gelijknamige film), in het jaar waarin de kunstenaar een aantal keren daar live de tekst van Baggs ten gehore bracht. Tsang weet precies de stem na te bootsen van Baggs' spraakcomputer als hij stelt: “Pas als ik iets intik in uw taal, erkent u dat ik kan communiceren.”

Shape of a Right Statement wordt vertoond op een cube monitor in combinatie met een gordijn-installatie die verwijst naar de Silver Platter, de club waar de film is opgenomen. 

Naast dit werk wordt Tsangs lange film Wildness vertoond in het Teijin Auditorium, in de ochtenduren op 20, 21 en 22 september (11.00-12.30 uur). Wildness (2012) is een portret van de al eerder genoemde club de Silver Platter, sinds 1963 een historische LHBT-vriendelijke bar aan de oostkant van Los Angeles die vooral wordt bezocht door de Latijns-Amerikaanse migrantengemeenschap. Met magisch-realistische zwier – het café zelf wordt een personage in de film – toont ‘Wildness’ de creativiteit en conflicten die opborrelen als een groep jonge, homoseksuele kunstenaars met een migrantenachtergrond (Wu Tsang, de dj's NGUZUNGUZU en Total Freedom) er wekelijks een feest met preformancekunst organiseren onder de titel ‘Wildness’. Wat is een 'veilige plek' en wie heeft er zoiets nodig? De zoektocht naar het antwoord op deze vraag schept banden die de generaties overstijgen. 

Biografie Wu Tsang

Wu Tsang is filmmaker, kunstenaar en performer en woont en werkt in Los Angeles. Zijn werk is te zien geweest in de Tate Modern (Londen), het Whitney Museum, het Museum of Modern Art en het New Museum (New York) en bij MOCA en REDCAT (Los Angeles). In 2012 nam hij deel aan de Whitney Biënnale en de New Museum Triënnale (New York), de Gwangju Biënnale (Zuid-Korea) en de Liverpool Biënnale (GB). Hij werd in 2012 door Filmmaker Magazine uitgeroepen tot een van de '25 nieuwe gezichten in de wereld van de onafhankelijke film’. Zijn eerste lange film ‘Wildness’ ontving verschillende prijzen, waaronder de Grand Jury Prize for Outstanding Documentary op Outfest 2012, en werd eerder vertoond tijdens de MoMA Documentary Fortnight (New York, NY – wereldpremière) en op de filmfestivals SXSW (Austin, TX), Hot Docs (Toronto, Canada) en SANFIC8 (Santiago, Chili).