19 sep 2013

Het Stedelijk Museum vertoont met trots de film Wildness van kunstenaar, filmmaker en performer Wu Tsang uit Los Angeles.

Tijd
19 sep, 17.30 tot 19.30
Toegang
Necessary. Send an e-mail to reservations@stedelijk.nl, stating your full name, e-mail address, telephone number, and the date of the program you want to attend.

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd: 19 september 2013, 19.30-21.30 uur 
Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken. 

Wildness (2012), Wu Tsang, HD-video (74 min.), Teijin Auditorium
20-21 september 2013, 11.00-12.20 uur: extra filmvertoningen. 

Het Stedelijk Museum vertoont met trots de film Wildness van kunstenaar, filmmaker en performer Wu Tsang uit Los Angeles. Het werk is lovend ontvangen en werd door het tijdschrift Variety omschreven als “zowel onmisbaar” als “onbetwistbaar een eye-opener”. Het is de eerste grote film van Tsang.

Tsang doet onderzoek naar gemarginaliseerde groeperingen zoals migranten en de LHBT gemeenschap, naar het lichaam als een politiek instrument en naar performance en performativiteit als een kenmerkend aspect van onze huidige samenleving. Dit vertaalt zich vaak in een directe confrontatie in zijn films, door middel van het gebruik van documentaire-elementen of monologen. Zijn films zijn altijd performance-gerelateerd, hetzij in samenhang met zijn eigen performances (zoals in Wildness en Shape of a Right Statement), hetzij door de manier waarop zij de relatie tussen kijker en onderwerp centraal te stellen. 

Na afloop van de film wordt de kunstenaar geïnterviewd door Hendrik Folkerts, curator Public Program van het Stedelijk Museum. Naast de filmvertoning is buiten het Teijin Auditorium. Tsangs korte film en gordijn-installatie Shape of a Right Statement te bezichtigen. 

Over Wildness

Wildness (2012, 74 minuten) is een portret van de Silver Platter, een historische, LHBT-vriendelijke bar aan de oostkant van Los Angeles die sinds 1963 vooral wordt bezocht door de Latijns-Amerikaanse migrantengemeenschap. Met magisch-realistische zwier – de bar zelf wordt een personage in de film – toontWildness de creativiteit en conflicten die opborrelen als een groep jonge, homoseksuele kunstenaars met een migrantenachtergrond (Wu Tsang, de dj's NGUZUNGUZU en Total Freedom) wekelijks in de club een feest met performancekunst organiseren onder de titel Wildness. Wat is een 'veilige plek' en wie heeft zoiets nodig? De zoektocht naar het antwoord op deze vraag schept banden die de generaties overstijgen.

Kijk voor de voorfilm en meer informatie over Wildness op www.wildnessmovie.com. 

Biografie Wu Tsang

Wu Tsang is filmmaker, kunstenaar en performer en woont en werkt in Los Angeles. Zijn werk is te zien geweest in de Tate Modern (Londen), het Whitney Museum, het Museum of Modern Art en het New Museum (New York) en bij MOCA en REDCAT (Los Angeles). In 2012 nam hij deel aan de Whitney Biënnale en de New Museum Triënnale (New York), de Gwangju Biënnale (Zuid-Korea) en de Liverpool Biënnale (GB). Hij werd in 2012 door Filmmaker Magazine uitgeroepen tot een van de '25 nieuwe gezichten in de wereld van de onafhankelijke film’. Zijn eerste lange film ‘Wildness’ ontving verschillende prijzen, waaronder de Grand Jury Prize for Outstanding Documentary op Outfest 2012, en werd eerder vertoond tijdens de MoMA Documentary Fortnight (New York, NY – wereldpremière) en op de filmfestivals SXSW (Austin, TX), Hot Docs (Toronto, Canada) en SANFIC8 (Santiago, Chili).