Het Stedelijk neemt sinds 2008 jaarlijks 15 nieuwe Blikopeners aan. Blikopeners zijn open-minded Amsterdamse jongeren, die een jaar lang in het museum werken om de blik van het publiek en personeel te openen. 

14 JAAR BLIKOPENERS

Het Stedelijk Museum Amsterdam neemt sinds 2008 jaarlijks 15 nieuwe Blikopeners aan. Het zijn Amsterdamse jongeren tussen de 15 en 19 jaar, van scholieren tot studenten en starters, die een jaar lang werken bij het museum. Blikopeners zijn peer-educators, zij richten zich op hun leeftijdsgenoten.

De Blikopeners hebben letterlijk een open 'blik' en een open mind voor kunst, vormgeving en het museum. Zij openen 'blikken' van anderen door hun hun persoonlijke ervaring en kennis te delen. Blikopeners zorgen voor uitwisseling over kunst tussen jongeren en musea. Dat doen Blikopeners ín het museum, door het geven van rondleidingen en speedtours én ook daarbuiten zijn Blikopeners actief, bijvoorbeeld op evenementen en scholen. Dankzij Blikopeners krijgen jongeren meer vertrouwen om kunst te interpreteren en het vormen van een eigen mening over kunst.

Alumni Blikopeners hebben hun eigen projecten, zoals het organiseren van Museumnacht of het rondleiden van bezoekers.

De Blikopeners 2019 – 2020 aan het woord
Foto: Tomek Dersu Aaron
Foto: Tomek Dersu Aaron

Wie zijn ze?

Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het museum werken om de blik van het publiek en personeel te openen. Het Blikopener-programma bestaat al ruim 14 jaar, wat betekent dat er meer dan 150 Blikopeners zijn.

Ben je benieuwd naar wie ze zijn? Ontmoet hier de Blikopeners van 2008 tot nu.

Foto: LNDW Studio
Foto: LNDW Studio

Wat doen ze?

Blikopeners bedenken hun eigen aanvullingen voor het museum. Zo maken zij hun eigen audiotour, geven zij speedtours op vrijdagavond en zijn regelmatig in het museum als rondleider. Ook maken ze hun eigen online serie én zijn ze actief op Instagram en TikTok. 

Ben je benieuwd naar wat de Blikopeners allemaal precies doen bij het Stedelijk?
Bekijk het hier

Impact van Blikopeners

Wil je weten wat de effecten van de Blikopeners op henzelf, hun omgeving en het museum zijn? Lees hier een terugblik op de eerste vijf jaar Blikopeners.

Met dank aan

  • Stedelijk Museum Fonds
  • Partner
  • Partner