De Blikopeners komen elke week, op donderdagmiddag, naar het museum om te werken. Tijdens deze sessies praten zij met elkaar, collega’s én buitenstaanders. Samen wordt er gekeken naar de tentoonstellingen, workshops en evenementen die het museum host. Blikopeners springen daar op in: ze geven hun kritische mening en pitchen hun eigen ideeën. Blikopeners bedenken hun eigen aanvullingen voor het museum. Zo maken zij hun eigen audiotour, geven zij speedtours op vrijdagavond en zijn ze elke zaterdag in STEDELIJK BASE.

Blikopeners x Nam June Paik

Blikopeners Arman, Ciro, Esther, Maria, Pia en Tom hebben samen met filmmaker Salma Chafouk Idrissi deze video bedacht en gemaakt. Ze waren nauw betrokken bij het bedenken van het concept, maar ook bij de opnames zelf, zoals het camerawerk, de productie, en de styling. 

Nam June Paik (1932 - 2006) was een Zuid-Koreaanse videokunstenaar en hij was een echte pionier! Paik deed voorspellingen over hoe technologie zich zou ontwikkelen in de toekomst. Sommige van die voorspellingen zijn bijna griezelig accuraat. Zo dacht hij bijvoorbeeld dat in de toekomst iedereen verbonden zou zijn via een digitaal netwerk, wat hij de “electronic super highway” noemde, en was hij ervan overtuigd dat in de toekomst iedereen een kleine computer op zak zou hebben. 

Drie van dit soort ideeën van hem zijn het uitgangspunt geworden van deze video:  de verbondenheid tussen de natuur en technologie, de invloed van technologische ontwikkelingen op kunstenaars en de verbondenheid van de wereld via internet. Deze video wil laten zien hoe Paiks voorspellingen nu werkelijkheid zijn geworden. De video is geïnspireerd door de wereld van nu, recente ontwikkelingen in de technologie, en bovenal door de speelsheid in het werk van Paik zelf.

Blikopeners in BASE

Of je nou voor het eerst naar het museum komt of er bijna wekelijks te vinden bent: Blikopeners laten je naar kunst kijken met een andere blik. Zij kunnen je meer vertellen over de kunst die jij mooi of lelijk vindt en jij mag ze alles vragen. Ze staan open voor een spontaan gesprek.

Meer info

Foto: Tomek Dersu Aaron
Foto: Tomek Dersu Aaron
What The Art?! met Bonne Reijn

What The Art?!

Blikopeners hebben hun eigen online serie: What the Art?! waarin ze hun favoriete kunstenaars van dit moment portretteren.

Blikopeners doen redactie, regie en presentatie van deze video’s. Zij ontmoeten de kunstenaars in het Stedelijk Museum Amsterdam én in hun ateliers.

In het najaar van 2018 releasen de Blikopeners 3 gloednieuwe afleveringen:

  • Bonne Reijn
  • Brian Elstak
  • Raquel van Haver

De video’s zijn bedoeld voor hun leeftijdsgenoten, voor de lol óf om samen in de klas te kijken, er is voor docenten passend lesmateriaal ontwikkeld bij elke aflevering.

Matties van Matisse

EVENEMENTEN & WORKSHOPS

Blikopeners organiseren samen met kunstenaars workshops voor jongeren. Ben je tussen de 12 en 20 jaar en maak je graag kunst? Wil je kunstenaars en vormgevers ontmoeten?
Kijk voor aankomende workshops en andere dingen die de Blikopeners organiseren op hun Facebook-pagina of hun website www.blikopeners.amsterdam.

Meer zien van wat de Blikopeners de afgelopen jaren allemaal hebben georganiseerd aan evenementen, presentaties, feestjes en tentoonstellingen georganiseerd? Bekijk de events overzichten via de links onderaan de pagina.