Het Stedelijk Museum ontdek je het beste in je eigen taal. Sinds 2016 organiseert het museum daarom speciaal voor dove bezoekers rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal, verzorgd door rondleiders die zelf doof zijn. Zonder tussenkomst van een tolk kunnen doven sindsdien in hun eigen taal de collectie en tijdelijke tentoonstellingen ontdekken. Ook is er een NGT videotour beschikbaar.

Agenda & reserveren

Gemiddeld eens per maand organiseert het museum een Stedelijk in Gebaren-rondleiding in Nederlandse Gebarentaal. Er is iedere keer iets nieuws te zien. De data van de aankomende rondleidingen vind je in de agenda.

Wanneer je in maart voor een rondleiding wil komen, is deze tot 23 januari te boeken. Wanneer je in april wil komen, is deze tot 23 februari te boeken, etc.

De Stedelijk in Gebaren-rondleidingen worden mede mogelijk gemaakt door Fonds 1999

Videotour in Nederlandse Gebarentaal

Het Stedelijk Museum ontdek je het beste in je eigen taal. Volg de videotour in Nederlandse Gebarentaal langs tien kunstwerken uit de vaste collectie voor extra info en weetjes. Vijf stops zijn te vinden bij Tomorrow is a Different Day. Collectie 1980–nu. En vijf stops zijn te vinden bij Everyday, Someday and other Stories. Collectie 1950–1980.

Hoe je de tour start

  1. Download de app
  2. Kies gebarentaal als taal op een van de kasten met audiotours in het museum (#2 op de afbeelding hiernaast)
  3. Zoek op zaal naar deze triggers en scan ze met je telefoon (#3 op de afbeelding hiernaast)

Veel plezier!

Plattegrond

voorbeeld van tekens die NGT tour aangeven
  • Introductievideo
  • El Anatsui
  • Yayoi Kusama

Musea in Gebaren

De rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal in het Stedelijk zijn het resultaat van het project Musea in Gebaren, waar het museum zich in 2016 als partner bij heeft aangesloten. Musea in Gebaren is een gezamenlijk initiatief van Foam en Musea in Gebaren. Twaalf jonge doven kregen in een trainingsprogramma van zes weken een interne opleiding tot rondleider, waarin zij kennismaakten met de theorie en praktijk van het rondleiden. Hierna werden zij aan de deelnemende culturele instellingen gekoppeld, waar zij programma’s in Nederlandse Gebarentaal verzorgen. Naast de rondleidingen in het Stedelijk Museum worden er in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Tropenmuseum, het Joods Cultureel Kwartier, de Hermitage Amsterdam, de Nieuwe Kerk, EYE filmmuseum en Foam programma’s in NGT aangeboden.