Nieuws — 29 aug 2017

Karin van Gilst heeft het museum sinds de heropening vijf jaar geleden succesvol geleid. Eerst samen met artistiek directeur Ann Goldstein, daarna anderhalf jaar alleen en nu drie jaar samen met directeur Beatrix Ruf.

Onder Van Gilst heeft het Stedelijk zakelijk en organisatorisch een grote professionaliseringsslag gemaakt. Zo richtte ze onder meer het succesvolle Young Stedelijk en het Stedelijk Museum Fonds op om het museum financieel te ondersteunen. Ook was ze medeverantwoordelijk voor het mogelijk maken van grote tentoonstellingen als Kazimir Malevich en de Russische avant-garde, Marlene Dumas: The Image as Burden en De oase van Matisse, de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het museum.

Karin van Gilst: ‘Dit voelt als een natuurlijk moment om te gaan. De organisatie gaat een andere fase in. De artistieke koers is bepaald, in september vieren we dat we vijf jaar open zijn en gaat ons vernieuwde entreegebied open. Er staan grote tentoonstellingen op stapel de komende jaren en Beatrix Ruf heeft zich goed kunnen inwerken. Ik laat het museum met een gerust hart achter.’ Cees de Bruin, de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht, prijst de verdiensten van Karin van Gilst: ‘Ze heeft duidelijkheid, zelfvertrouwen en succes gebracht in een voor het museum heel belangrijke periode na de heropening. Onvermoeibaar heeft ze samen met het team ervoor gezorgd dat het Stedelijk weer terug is als de plek voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland.’

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Marie-Jose Raven, m.raven@stedelijk.nl, 06 – 139 150 60.