Nieuws — 21 mrt 2013

Het grote overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley, de eerste internationale tentoonstelling in het heropende Stedelijk Museum, heeft in bijna drie maanden tijd inmiddels ruim 200.000 bezoekers getrokken. De tentoonstelling is nog te zien tot en met Tweede Paasdag, maandag 1 april.

Karin van Gilst, algemeen directeur van het Stedelijk Museum: “Het is geweldig dat er zoveel mensen op het nieuwe Stedelijk en de tentoonstelling afgekomen zijn. Het overtreft onze verwachtingen, en het laat zien dat hedendaagse kunst in trek is bij een heel breed publiek, waarvan er velen nu voor het eerst in het Stedelijk komen.”

Mike Kelley (1954-2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. In zijn werken groef hij diep in de Amerikaanse populaire cultuur, maar ook in modernistische en alternatieve tradities, die hij verbond met genadeloos zelfonderzoek en maatschappelijke thema’s.

“Het is bijzonder om te zien hoeveel indruk het werk van Kelley maakt op onze bezoekers. Veel van hen hebben het museum al meerdere keren bezocht, en sommigen komen er speciaal voor uit het buitenland”, zegt artistiek directeur Ann Goldstein, de organisator van de tentoonstelling.
Gebaseerd op het meest uitgebreide onderzoek naar zijn werk sinds 1993, stelde het Stedelijk met ruim 200 werken het grootste overzicht tot nu toe samen. De tentoonstelling beslaat nagenoeg alle tentoonstellingsruimtes van de nieuwbouw van het Stedelijk, en begint in de grote ondergrondse zaal in de nieuwbouw met werk uit de jaren tachtig, en zijn vroege werk uit de jaren zeventig in de zaal ernaast. Op de eerste verdieping van de nieuwbouw vervolgt de tentoonstelling met zijn meest recente werken, waaronder het laatste dat Kelley tentoonstelde voor zijn dood.

EXTRA EVENEMENTEN BIJ GROOT SUCCES

Tijdens de opening van de tentoonstelling op vrijdag 14 december werd Mike Kelley’s performance Pansy Metal / Clovered Hoof uit 1989 opnieuw uitgevoerd, met de toenmalige choreograaf Anita Pace en vier dansers uit Amsterdam – een bijzondere gebeurtenis.

Het Stedelijk hield bij de tentoonstelling op zaterdag 15 december een drukbezocht symposium over Mike Kelley, met als sprekers wetenschappers, conservatoren en diegenen die nauw met Kelley samenwerkten de afgelopen decennia.

Op donderdagvond 7 maart hielden de Blikopeners van het Stedelijk, jongeren met een bijbaan in het museum, geïnspireerd op het werk van Mike Kelley het BANANA Blikopener Event, dat meer dan 600 jongeren trok. Met onder meer eregast David Bade, speedtours, improvisatietheater en muziek.

Om de tentoonstelling feestelijk af te sluiten, zullen er tijdens het laatste weekeinde, van vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april (Tweede Paasdag) extra Public Program activiteiten plaatsvinden. Deze worden aangekondigd via www.stedelijk.nl.

INTERNATIONALE TOUR

MIKE KELLEY is na Amsterdam te zien in Centre Pompidou, Parijs (2 mei t/m 5 augustus 2013), MoMA PS1, New York (13 oktober 2013 t/m 2 februari 2014) en het Museum of Contemporary Art, Los Angeles (maart – juni 2014) (data onder voorbehoud).

De tentoonstelling is georganiseerd door Ann Goldstein, directeur Stedelijk Museum, in samenwerking met de Mike Kelley Foundation for the Arts. Curator van het eerste tentoonstellingsconcept is Eva Meyer-Hermann.

Het Stedelijk Museum ontving voor deze tentoonstelling de Turing Toekenning 2009: de prijs van € 450.000 die de Turing Foundation elke twee jaar uitreikt aan het museum met het beste tentoonstellingsplan.

De totstandkoming van de tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij steun van de voornaamste begunstiger Turing Foundation, hoofdbegunstigers Cees en Inge de Bruin-Heijn en de Andy Warhol Foundation for the Visual Arts en additionele sponsoring van All Art Initiatives.

Het Stedelijk Museum is hoofdsponsor Rabobank zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze tentoonstelling in Amsterdam.