Nieuws — 11 jun 2012

Ancient Evenings, een muzikale workshop van Matthew Barney en Jonathan Bepler, 9 en 10 juni 2012 - UITVERKOCHT!

De Rode Kimono, gecomponeerd door Micha Hamel en geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van G.H. Breitner uit de collectie van het Stedelijk, 18 en 19 juni 2012

Het Stedelijk Museum en het Holland Festival werken nauw samen in projecten die zich afspelen op het grensvlak van muziek, theater en beeldende kunst. Voor het Holland Festival 2012 komt kunstenaar Matthew Barney naar Amsterdam om samen met componist Jonathan Bepler een workshop rond zijn meerjarige project Ancient Evenings te leiden en presenteert componist Micha Hamel zijn meest recente muziekstuk, geïnspireerd op De Rode Kimono van G.H. Breitner uit de collectie van het Stedelijk. 

Ancient Evenings van Matthew Barney en Jonathan Bepler

Kunstenaar Matthew Barney zal in Amsterdam samen met componist Jonathan Bepler een deel van de soundtrack van zijn nog uit te brengen film Ancient Evenings ontwikkelen. Barney begon Ancient Evenings in 2008 als een serie live performances op locatie en is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Norman Mailer. De zeven aktes weerspiegelen de zeven stadia die de ziel van de dood tot de wedergeboorte doorloopt, gebaseerd op de Egyptische mythologie. Tijdens hun verblijf in Amsterdam zullen Barney en Bepler verschillende muzikale ideeën uitwerken voor de feature film die hij van de live performances maakt.

De resultaten van de workshops in Amsterdam worden gepresenteerd op zaterdagavond 9 en zondagavond 10 juni in Theater Frascati, door een internationale cast van performers, acteurs en zangers (onder wie de New Yorkse stemkunstenaar Joan La Barbara). Barney zal dan ook over de achtergronden van Ancient Evenings vertellen en beelden uit de voormontage van de film laten zien.

Matthew Barney (1967) wordt gezien als een van de belangrijkste Amerikaanse hedendaagse kunstenaars. Zijn werk bestaat onder meer uit films, video-installaties, sculpturen, fotografie en tekeningen. Tussen 1994 tot 2002 maakte Barney de beroemde Cremaster-cyclus, een filmproject in vijf delen, aangevuld met sculpturen, foto’s en tekeningen. In 2007 presenteerde hij op het Manchester International Festival Guardian of the Veil, een werk dat in zijn gebruik van mythologie verwijst naar de Cremaster-cyclus, maar dat ook vooruit wijst naar Barneys huidige project Ancient Evenings. Matthew Barney heeft talloze internationale prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder de eerste Hugo Boss Prize in 1996, de Glen Dimplex Award in 2002 en de Kaiserring Preis in 2007.

Jonathan Bepler (1959) is een gerenommeerde Canadese componist en schrijft onder meer muziek voor film, theater en dans. Daarnaast heeft Bepler verschillende opera’s geregisseerd, computergestuurde geluidsinstallaties ontworpen en lesgegeven in zang en compositie. Bepler was lange tijd lid van het Glenn Branca Ensemble. De samenwerking tussen Jonathan Bepler en Matthew Barney begon met het schrijven van muziek voor Cremaster 1, en werd voortgezet met steeds ambitieuzere composities voor Cremaster 5, 2 en 3. Naast deze composities schreef en produceerde Bepler de composities voor Guardian of the Veil, REN en KHU, als onderdeel van Ancient Evenings.

De Rode Kimono van Micha Hamel

De Nederlandse componist Micha Hamel heeft een splinternieuw muziekstuk geschreven rond het schilderij De Rode Kimono van G.H. Breitner uit 1893-1894, een van de publiekslievelingen uit de collectie van het Stedelijk Museum. Hamel was zodanig onder indruk van het kunstwerk dat hij het afgelopen jaar een abstracte filmimpressie van het doek maakte. Tijdens het Holland Festival in juni zal hij deze impressie met zijn compositie samenbrengen. Het schilderij van Breitner zal fysiek aanwezig zijn op het podium. Tijdens de avond worden de gefilmde beelden gecombineerd met live beelden die tijdens de voorstelling gemaakt worden van het op het toneel aanwezige schilderij door danser en improvisator Michael Schumacher. Volgens Micha Hamel krijgt het publiek zo de kans om te doen waar men in een museum haast nooit aan toekomt: een uur lang, tot in de details, naar hetzelfde schilderij kijken. 'De Rode Kimono' is op maandag 18 en dinsdag 19 juni te zien en te horen. 

Micha Hamel (1970) is componist, dirigent en dichter. Hij begon zijn loopbaan als dirigent op het vlak van de hedendaagse muziek. Inmiddels heeft Hamel ook een repertoire aan klassieke en romantische muziek opgebouwd, waarmee hij vooral in Italië furore maakt. In Nederland stond Micha Hamel voor vrijwel alle grote orkesten. Voor zijn poëziedebuut Alle enen opgeteld uit 2004 ontving Hamel de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

Kaarten zijn te bestellen via www.hollandfestival.nl