Nieuws — 25 jun 2015

Amsterdam, 25 juni 2015 - Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een bijzonder boek van Henri Matisse aangekocht: de door Matisse geïllustreerde editie van gedichten van de Franse middeleeuwse prins Charles d’Orléans. Het vormt een goede aanvulling op de tentoonstelling De oase van Matisse, waar het beroemde boek Jazz al onderdeel van uitmaakt. De nieuwe aankoop wordt op donderdag 2 juli toegevoegd aan zaal 14 van de tentoonstelling.

Charles d’Orléans (geb. 24 november 1394) was een Franse prins en militair, die tijdens de Honderjarige Oorlog om de troon van Frankrijk na de Slag bij Azincourt in 1415 gevangen werd genomen door de Engelsen. Hij zou 25 jaar gedwongen zijn om als gijzelaar in Engeland te blijven. In deze periode van gevangenschap schrijft Charles het grootste deel van zijn poëzie, die wordt gerekend tot een belangrijke uiting binnen het Franse cultuurgoed. Uiteindelijk zou Charles niet als staatsman de geschiedenis in gaan, maar als dichter en mecenas.

Matisse schreef de gedichten van d’Orleans uit in zijn kenmerkende handschrift en plaatste ze in een sierlijke omlijning. Daarnaast illustreerde hij de tekst met Franse lelies, konijntjes in een weide en met een aantal portretten, van vrouwen, en van Charles d’Orléans. De 50 litho’s verschenen in 1950 in boekvorm, uitgegeven door Tériade Editeur te Parijs in een oplage van 1200 exemplaren.

BLADERMOMENT MET DE CONSERVATOR

Omdat het boek in de vitrine open wordt gelegd, en niet in zijn geheel te zien zal zijn, zal er op woensdag 1 juli een ‘bladermoment’ zijn met assistent-conservator Suzanna Héman in de leeszaal van de bibliotheek van het Stedelijk. Ook zal zij een van de gedichten in het Nederlands voordragen. Publiek en pers zijn welkom om daarbij te zijn.
Tijdwoensdag 1 juli, 11.00 – 12.00 uur
Toegang: gratis, op vertoon van entreebewijs
Reserveren: reservations@stedelijk.nl.

De tentoonstelling De oase van Matisse geeft een overzicht van de topwerken van Matisse en zijn relatie met tijdgenoten, leermeesters en navolgers. De oase van Matisse presenteert meer dan 100 bruiklenen in combinatie met de vaste collectie en toont monumentale knipsels die zelden of nooit in Nederland te zien zijn geweest.

Noot voor de redactie:
Het werk wordt op donderdag 2 juli tussen 9.00 en 10.00 uur in de vitrine van zaal 14 in De oase van Matisse geplaatst. Pers is welkom om daarbij te zijn. Aanmelden kan via pressoffice@stedelijk.nl. Voor meer informatie en beeldmateriaal: Press Office Stedelijk Museum, 020 – 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl