Jaarprogramma 2023/2024
Nieuws — 12 sep 2023
Met veel plezier delen we ons jaarprogramma 2023/2024!
DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2022
30 september – 31 december 2023
Een jury selecteert jaarlijks de mooist uitgegeven boeken van het afgelopen jaar. Voor deze editie werden uit 262 inzendingen 33 boeken geselecteerd, variërend van non-fictie en kinderboeken tot kunstboeken en graphic novels.
Samenstelling: Stichting De Best Verzorgde Boeken en Thomas Castro (Stedelijk).


NAN GOLDIN – THIS WILL NOT END WELL
7 oktober 2023 – 28 januari 2024
Nan Goldin (1953, Washington D.C., Verenigde Staten) is zeer bekend als fotograaf. De manier waarop zij de menselijke ervaring vastlegt, is legendarisch en heeft latere generaties verregaand beïnvloed. Goldin fotografeerde de wereld van haar ‘bohemian’ vrienden met een rauwe tederheid. Haar foto’s zijn snapshots van intimiteit en verbinding, van het alledaagse tot wilde feesten, en van de strijd tussen afhankelijkheid en autonomie. Onderwerpen als drugsgebruik, sekswerk, huiselijk geweld, LGBTQ+rechten en de gevolgen van de aidsepidemie, die voorheen taboe waren in de maatschappij, maakt zij bespreekbaar in haar werk. Dit is de eerste tentoonstelling die een uitgebreid inzicht geeft in het werk van Goldin als filmmaker. Het retrospectief zal getoond worden in zes paviljoens, ontworpen door Hala Wardé. Elk paviljoen heeft steeds een specifiek werk als uitgangspunt.
This Will Not End Well is georganiseerd door Moderna Museet, Stockholm ism. Stedelijk Museum Amsterdam, Neue Nationalgalerie, Berlijn, Pirelli HangarBicocca, Milaan en Réunion des musées nationaux – Grand Palais, Parijs. De tentoonstelling is samengesteld door Fredrik Liew voor Moderna Museet en Vincent van Velsen voor het Stedelijk en is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdragen van de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds, de VandenEnde Foudation en The Netherland-America Foundation. Met dank aan Kvadrat en Sahco.
PRIX DE ROME 2023
14 oktober 2023 – 3 maart 2024
Kunstenaars Ghita Skali, Jonas Staal, Josefin Arnell en Michael Tedja zijn genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023. De jury van de Prix de Rome heeft de vier kunstenaars geselecteerd voor de shortlist van deze stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars. De vier genomineerden krijgen een werkbudget om nieuw werk te maken. Dit werk is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Op basis van het nieuwe werk zal de jury de uiteindelijke winnaar kiezen. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van €40.000 en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency programma naar keuze.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Curator: Amanda Pinatih (Stedelijk).


MARTIN WONG – MALICIOUS MISCHIEF
3 november 2023 – 1 april 2024
Omvangrijke Europese tentoonstelling van het werk van de Amerikaans-Chinese kunstenaar Martin Wong (1946–1999), die bekendheid kreeg met zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke situaties in de jaren 1970, 1980 en 1990 in Amerika. Op een poëtische manier verweefde Wong verhalen over het queer-bestaan, marginale gemeenschappen en stedelijke gentrificatie met elkaar. Hij groeide uit tot een belangrijke stem in de Amerikaanse tegencultuur van die tijd, een beweging die op gespannen voet stond met het discours van gevestigde kunstinstellingen. Wong werd in zijn werk sterk beïnvloed door zijn directe omgeving, en dit is terug te zien in de wijze waarop hij Chinese iconografie, stedelijke poëzie, graffiti, gevangenis-esthetiek en gebarentaal samenbrengt. Zijn werk geeft inzicht in belangrijke perioden in de recente Amerikaanse geschiedenis die worden verteld aan de hand van het veranderende stadslandschap, verborgen verlangens en complexiteiten.
Martin Wong– Malicious Mischief is een initiatief van KW Institute for Contemporary Art, Berlijn, samengesteld door Krist Gruijthuijsen en Agustín Pérez-Rubio, en geproduceerd in samenwerking met Museo Centro de Arte Dos de Mayo, Camden Art Centre en het Stedelijk.
Curator: Claire van Els (Stedelijk). De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door steun van de Terra Foundation for American Art. De begeleidende publicatie wordt mogelijk gemaakt door steun van de German Federal Cultural Foundation en German Federal Commissioner for Culture and the Media. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.
ELLEN GALLAGHER – ALL OF NO MAN’S LAND IS OURS
2 december 2023 – 10 maart 2024
Het Stedelijk presenteert een nieuwe tentoonstelling van de van de in Rotterdam gevestigde Amerikaanse kunstenaar Ellen Gallagher (1965, Providence, Rhode Island, VS). Het is de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in Amsterdam. Gallagher schildert, snijdt en graveert rubber, werkt met gekreukt papier en zeer dun geslagen metaal, en verweeft die met elkaar tot een dynamisch geheel. Gallagher transformeert de IMC-zaal in het historische gebouw (ook bekend als de Erezaal, waar alle routes in het museum samenkomen) en geeft een toekomstbeeld mee dat altijd al bij ons is geweest.
Samengesteld door Vincent van Velsen, in nauwe samenwerking met de kunstenaar, en mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO.


KOSMISME: VASILY CHEKRYGIN EN ANDEREN
13 januari – 3 maart 2024
De in in het huidige Oekraïne opgegroeide Vasily Chekrygin (1897–1922) was net als zijn tijdgenoten een aanhanger van het kosmisme, een religieus-filosofische traditie die in het einde van de dood de redding van de mensheid zag. Wederopstanding en onsterfelijkheid zouden mogelijk worden door technologie. Omdat dit tot overbevolking zou leiden, was de verovering van de kosmos cruciaal: buitenaardse planeten zouden het toekomstige thuis worden van overleden generaties. In de tentoonstelling is te zien hoe kunstenaars zich deze utopische/dystopische fase in de ontwikkeling van de mensheid voorstelden. Een selectie tekeningen en schilderijen uit de Khardzhiev-collectie zal worden aangevuld met recent aangekochte werken van de Oekraïense kosmist Fedir Tetyanych (1942–2007). Met werk van o.a.: Vasily Chekrygin, Pavel Filonov, Natalia Goncharova, Elena Guro, Gustav Klutsis, Ivan Leonidov, El Lissitzky, Kazimir Malevich en Mikhail Matyushin. Ook Buro Stedelijk zal met films, lezingen en performances het kosmisme belichten, vanuit ideeën over de ruimte, sciencefiction en oneindigheid.
Een presentatie in het kader van de tweejaarlijkse Khardzhiev-conferentie op 1 en 2 maart 2024.
Samengesteld door Robbie Schweiger en Frank van Lamoen.
MARINA ABRAMOVIĆ
16 maart – 14 juli 2024
Eerste grote solotentoonstelling in Nederland van de internationaal gelauwerde kunstenares Marina Abramović (1946, Belgrado, Servië), de godmother van de performancekunst, die in het begin van haar carrière werkte vanuit Amsterdam. In een carrière die vijf decennia beslaat, heeft Marina Abramović de performance vanaf het experimentele begin naar de mainstream gebracht. In dit retrospectief komt haar hele oeuvre aan bod – van haar vroege werken die ze in de jaren 1970 maakte in voormalig Joegoslavië en Amsterdam, tot de baanbrekende werken die ze maakte met haar partner Ulay en haar solowerk waar ze tot op de dag van vandaag mee actief is. Haar solowerk nodigt uit tot interactie met het publiek en houdt verband met spiritualiteit, de natuurlijke omgeving en de vergankelijkheid van het lichaam. Abramović was een vroege voorvechter van het gebruik van het lichaam in performances, en heeft consequent de grenzen van haar eigen fysieke en mentale uithoudingsvermogen getest. Ze breidde haar werk uit tot een meer collectieve ervaring, enerzijds doordat publiek eraan kon deelnemen, zoals bij The Artist is Present in 2010, anderzijds door een opleidingscentrum op te richten voor performancekunst, het Marina Abramović Institute.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Royal Academy, Londen, en reist naar Amsterdam, Kunsthaus Zürich, Tel Aviv Museum of Art en Kunstforum Vienna. Samengesteld voor het Stedelijk door Karen Archey en Nina Folkersma, mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdragen van de begunstigers van de Marina Abramović Circle en van het Stedelijk Museum Fonds, en mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO.


WILHELM SASNAL
30 maart –1 september 2024
Deze tentoonstelling van Wilhelm Sasnal (1972, Tarnów, Polen) is geïnspireerd door zijn nieuwe project: de verfilming van de roman The Assistant (1908) van de Zwitserse schrijver Robert Walser, waarin Joseph Marti, als assistent van de ingenieur-uitvinder Carl Tobler, verstrikt raakt in diens bizarre wereld. In Sasnals interpretatie legt hij verbanden tussen Marti’s avonturen en het hedendaagse leven, waarin flexibiliteit een nieuwe norm is geworden. De tentoonstelling presenteert een selectie van schilderijen, tekeningen, teksten en filmfragmenten. Sasnal schilderde voor de film een aantal werken, die iconische moderne klassiekers en minder bekende werken interpreteren, en zal deze schilderijen opnieuw schilderen voor de tentoonstelling. Daarnaast maakt hij nieuwe schilderijen op basis van bestaande historische kunstwerken en toont hij enkele recente werken uit 2021–2023.
Samengesteld door Adam Szymczyk, curator-at-large bij het Stedelijk.

ANA LUPAS
9 mei – 15 september 2024
Eerste overzicht van het meer dan zeventig jaar omvattende oeuvre van Ana Lupas (1940, Cluj-Napoca, Roemenië). Lupas is een van de meest vooraanstaande vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa. In Nederland is ze echter nog niet erg bekend bij het grote publiek. In de jaren 1960 begon zij als vernieuwer van de textielkunst, en realiseerde vervolgens happenings en monumentale installaties. Haar werk is conceptueel, spiritueel en radicaal, en kan gezien worden als een vorm van protest tegen de dictatuur in Roemenië in die jaren. De tentoonstelling omvat haar belangrijkste installaties zoals The Solemn Process, Humid Installation en Coats to Borrow – een installatie waarbij het handelen van een groep mensen centraal staat.
De tentoonstelling wordt door het Stedelijk ontwikkeld ism. met de kunstenaar en is een coproductie met Kunstmuseum Liechtenstein. Curator: Leontine Coelewij (Stedelijk).
UNRAVEL
14 september 2024 – 5 januari 2025
Hedendaagse kunstenaars verkennen via naaien, weven, vlechten en knopen het transformerende potentieel van textiel. Zij onderzoeken noties van gender, koloniale erfenissen en de beweging en ontheemding van mensen. Met hun werk dagen zij ideeën over thuis en belonging uit, delen ze hun levenservaringen met migratie, protesteren ze tegen sociaal-politieke onrechtvaardigheid en gebruiken ze oude en Inheemse vormen van kennis. Van intieme handgemaakte werken tot grootschalige sculpturale installaties: alle werken zijn radicaal in hun vorm en politiek, en onthullen hoe textiel de kracht van verzet en herstel kan vormgeven. De tentoonstelling brengt meer dan 100 kunstwerken samen van internationale makers, waaronder Magdalena Abakanowicz, Mounira Al Sohl, Mercedes Azpilicueta, Louise Bourgeois, Cian Dayrit, Tracey Emin, Quiltmakers of the Gee’s Bend (Loretta Pettway), Jeffrey Gibson, Antonio Jose Guzman en Iva Jankovic, Sheila Hicks, Teresa Margolles, Małgorzata Mirga-Tas, Faith Ringgold, Billie Zangewa.
Samengesteld door Amanda Pinatih voor het Stedelijk en door Lotte Johnson en Wells Fray-Smith voor Barbican, Londen.

stanley brouwn
1 juni – 1 september 2024
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Art Institute of Chicago in samenwerking met het Stedelijk Museum en is samengesteld door Ann Goldstein en Jordan Carter. Curator voor het Stedelijk Museum is Leontine Coelewij.

MIRIAM CAHN – READING DUST
5 oktober 2024 – 26 januari 2025
Het werk van Miriam Cahn (1949, Bazel, Zwitserland) heeft zijn wortels in feminisme en activisme. Haar artistieke doorbrak was in de jaren 1980 van de vorig eeuw, met tekenen als performance. Haar oeuvre omvat inmiddels tekeningen, teksten, schilderijen, sculpturen, found footage, fotografie en film. Cahn reageert invoelend op oorlog, vernietiging van de leefgebieden van mensen en ontheemding van hele bevolkingsgroepen. Zij beeldt lichamen af die zich in extreme situaties bevinden; verscheurd door geweld, in ballingschap en pijn – maar ook hoopvol en open voor plezier. Haar veelbesproken werk is wereldwijd tentoongesteld en maakte grote indruk tijdens documenta 14 (2017), de 59ste Biënnale van Venetië (2022) en in haar recente tentoonstelling in Palais de Tokyo, Parijs (2023). Het Stedelijk verwierf onlangs twee schilderijen van Miriam Cahn en presenteert nu de eerste grote tentoonstelling van de kunstenaar in Nederland.
Samengesteld door Adam Szymczyk, curator-at-large bij het Stedelijk.
VOORSTELLEN VOOR DE MUSEUMCOLLECTIE
26 oktober 2024 – eind maart 2025
Elke twee jaar organiseert het Stedelijk een grote groepstentoonstelling met werk van kunstenaars of vormgevers die wonen en werken in Nederland. Leidraad is altijd een discipline of een actueel thema. Dit keer is de nieuwe koers van het museum op het gebied van fotografie het uitgangspunt, waarbij werken worden gepresenteerd die zich bevinden op het snijvlak van beeldende kunst en fotografie. Een jury zal de deelnemers selecteren, die doorgaans nieuw werk maken voor de tentoonstelling. Een deel van het getoonde werk wordt aangekocht voor de museumcollectie.
De tentoonstelling wordt samengesteld door Vincent van Velsen. De tweejaarlijkse Voorstellen voor de museumcollectie worden financieel gesteund door de Gemeente Amsterdam.
NU OPEN
MODERN – VAN GOGH, RIETVELD, LÉGER EN ANDEREN
t/m 24 september 2023
MODERN is een parade van publiekslievelingen, die laat zien hoe het idee van modern in de kunsten is ontstaan. Met ruim 300 werken en meer dan 20 stromingen, van realisme en impressionisme tot Dada, van Arts and Crafts en Art Nouveau tot Bauhaus en De Stijl. De tentoonstelling werpt een frisse blik op internationaal bekende namen en brengt vele minder bekende makers voor het voetlicht. Met werk van onder meer Emile Gallé, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Josef Hoffmann, Fernand Léger, Piet Mondriaan, Claude Monet, William Morris, Charlotte Perriand, Gerrit Rietveld, Thonet en Tiffany, en werken die lang niet te zien zijn geweest, van onder meer George Hendrik Breitner, Odilon Redon en Jan Toorop. Nieuwe aanwinsten van Christopher Dresser, Marcel Breuer en Hannah Höch worden zelfs voor het eerst getoond.
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van het Blockbusterfonds. Partner: Thonet. Samengesteld door Ingeborg de Roode en Maurice Rummens.

KEITH HARING – AMSTERDAM NOTES
t/m 5 november 2023
Keith Haring (1958–1990) maakte deze 38-meter lange tekening in 1986 speciaal voor zijn eerste museale solo, en die was in het Stedelijk. Het markeerde zijn weg naar wereldfaam. Haring behandelde in zijn werk vaak sociale en politieke thema’s als oorlog, racisme, drugs en aids. In Amsterdam Notes zie je, tussen de fantasiewezens, menselijke figuren dansen, springen, vliegen en vrijen.
Samengesteld door Leontine Coelewij.

COLLECTIEOPSTELLING
doorlopend
Het Stedelijk wil steeds weer nieuwe verhalen vertellen met de collectie. De recent vernieuwde collectiepresentatie combineert dan ook bekende en nieuwe publiekslievelingen, in een aantrekkelijke mix van beeldende kunst en design. De opstelling beslaat maar liefst drie vleugels in het historische gebouw: Yesterday Today, met de collectie tot 1950, Everyday, Someday and Other Stories, de collectie tussen 1950 en 1980 en Tomorrow is a Different Day, de collectie van 1980 tot nu.

POST/NO/BILLS
doorlopend
POST/NO/BILLS laat het Stedelijk steeds actuele grafische vormgeving zien, die inspeelt op ontwikkelingen in de maatschappij en het vakgebied. De vormgevers krijgen een groot podium, namelijk de enorme wanden rondom de iconische trap van het museum. Eerder konden bezoekers zich laven aan het werk van Sophie Douala, Now You See Me Moria en Metro54. De huidige presentatie van Kristyan Sarkis is t/m 5 november te zien, de edities voor 2024 worden nog bekendgemaakt.
Samengesteld door Thomas Castro.
