Nieuws — 14 dec 2006

De Gemeentelijke Kunstaankopen zijn in 2007 geheel gewijd aan de tekenkunst. Kunstenaars die in Nederland wonen of werken, en die zich in de ruimste zin van het woord van het medium tekening bedienen worden uitgenodigd documentatie in te sturen.

Gemeentelijke Kunstaankopen Tekeningen - 'Drawing Typologies' heeft als gastcurator Roel Arkesteijn.

De discipline tekenen mag zich de laatste jaren in een ongekende hernieuwde belangstelling verheugen. Al sinds de beroemde verhandeling van de Renaissance-kunstenaar Leon Battista Alberti wordt de disegno veelal als de moeder van alle andere kunstvormen beschouwd. Door de komst van fotografie en nieuwe media, die zich prominente posities hebben weten te veroveren, lijkt die speciale positie van tekenen op het eerste gezicht onhoudbaar geworden. Toch stelt de Amerikaanse filosoof Patrick Maynard, die uitvoerig over de betekenis van het tekenen schreef, dat ‘een moderne wereld niet zonder tekening kan bestaan’.

Zonder het houvast die tekeningen bieden, zou de wereld niet goed functioneren, zo stelt hij. Zolang het tekenen echter de discipline blijft waar de afstand tussen het brein van de kunstenaar en de drager het kortst is, lijkt het medium niet aan kracht in te boeten. De huidige populariteit van tekenen heeft ongetwijfeld ook te maken met de ongekende mogelijkheden die het medium kunstenaars biedt om de wereld naar hun hand te zetten.

'Drawing Typologies' wil in kaart brengen wat het belang is van tekenen binnen het werk van zeer uiteenlopende kunstenaars. Gezocht zal worden naar kunstenaars die radicale, uitgesproken posities binnen de tekenkunst vertegenwoordigen.

Deze editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen zoekt naar de verschillende manieren waarop het tekenen in Nederland op dit moment als artistieke strategie wordt ingezet: 
tekenen als manifest, tekenen als proces, tekenen als archief, tekenen als logboek, tekenen als schriftuur, tekenen als vertelling, om enkele voorbeelden te noemen.