Nieuws — 7 feb 2013

Andaz Amsterdam Prinsengracht heeft dinsdag 5 februari jl. de Japanse videokunstenaar Meiro Koizumi de Andaz Award toegekend voor zijn videokunstwerk 'Defect in Vision'. Het werk is aangekocht door The Mind’s Eye, een verband van Paul Geertman en Marcel Wanders. Het kunstwerk wordt gedoneerd aan het Stedelijk Museum Amsterdam en De Hallen Haarlem, die beiden het werk opnemen in hun collecties. Het is de eerste keer dat het hotel de Andaz Award uitreikt. De Award is onderdeel van de samenwerking tussen het hotel en Art Rotterdam Projections, de eerste beurs voor videokunst en film in Nederland.

Een onafhankelijke jury bestaande uit Xander Karskens – conservator van De Hallen Haarlem, Bart Rutten – conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam en Nick Pritzker - namens Hyatt Hotels Corporation,  selecteerde het winnende werk.
Bart Rutten: “Defect in Vision van Meiro Koizumi is een prachtige installatie waarbij het kijken, of beter nog, het niet kunnen zien centraal staat. Door de twee projecties rug aan rug te presenteren op een hangend scherm in de ruimte, wordt je als bezoeker het overzicht op wat er gebeurd ontnomen. Deze onmogelijkheid om het geheel te kunnen overzien, onderstreept de strekking van het werk waarin de totale absurditeit van oorlog te kijk wordt gezet. Het Stedelijk Museum is bijzonder verheugd dit werk in de collectie van het Stedelijk op te kunnen nemen, in gedeeld eigendom met De Hallen Haarlem. Het Stedelijk bezit een grote collectie ruimtelijke video-installaties waarbij deze prachtig aansluit. Het Stedelijk Museum is Andaz bijzonder erkentelijk voor het aanbieden van dit werk en kijkt met plezier de toekomst in voor een verdere samenwerking.“

Andaz Amsterdam Prinsengracht is het eerste hotel ter wereld dat zich uitsluitend concentreert op videokunst en door het gehele hotel een permanente collectie van veertig unieke werken tentoonstelt. Jong talent is te zien naast lokaal en internationaal gerenommeerde videokunstenaars, zoals Ryan Gander, Yael Bartana en Mark Titchner. Ook werken uit de collectie van het Stedelijk Museum zijn in het hotel te zien.

“Als ontmoetingsplaats smeden wij graag een culturele band tussen onze gasten en de lokale omgeving. Door culturele elementen op een unieke manier te combineren, trachten wij creativiteit te bevorderen. De integratie van kunst in het hotel via een museum functie, levert hieraan een wezenlijke bijdrage. Door onze dynamische collectie videokunst zijn wij in staat een platform the creëren voor deze relatief jonge kunstvorm, waar onze gasten elke dag van kunnen genieten”, aldus Toni Hinterstoisser, general manager van Andaz Amsterdam Prinsengracht.

De jury heeft namens The Mind’s Eye nog een videokunstwerk verworven: Vengeance, the complete Episodes 1-7, 2012 van Keren Cytter. Drie episodes van deze serie zijn inmiddels gemaakt, de overige vier episodes worden dit jaar gerealiseerd. Het werk wordt aan de huidige collectie videokunst van The Mind’s Eye toegevoegd, zoals getoond in Andaz Amsterdam Prinsengracht. Daarnaast zijn het Stedelijk Museum en de Hallen Haarlem vrij om het werk tijdelijk op basis van bruikleen aan hun collecties toe te voegen.