Nieuws — 5 jul 2012

Op 5 juli 2012 is de website ARTtube gelanceerd, een collectief videoplatform voor kunst en design in Nederland en België. Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam publiceren op ARTtube, dat mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage van SNS REAAL Fonds, video's van hoge kwaliteit over kunst en vormgeving, de meeste in eigen beheer en vanuit de eigen expertise ontwikkeld.  

Uitzonderlijke content

De website www.arttube.nl bevat bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. De musea bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Ook fictie en experiment komen aan bod, bijvoorbeeld in de televisiereeks Boijmans TV en in een aantal bijzondere animatie- en remixfilms. 

Het Stedelijk Museum en ARTtube

Het Stedelijk Museum, gebouwd in 1895, is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Het historische gebouw is voor het eerst volledig gerenoveerd, en uitgebreid met de futuristische nieuwe vleugel van Benthem Crouwel Architekten. Na de heropening op 23 september 2012 zal het museum meer dan ooit de ruimte hebben om de beroemde collecties en cutting edge tentoonstellingen te presenteren. Voor ARTtube produceert het Stedelijk video’s die alle facetten van de meer dan 90.000 objecten tellende collectie uitlichten, maar ook het gebouw, de huisstijl, verschillende samenwerkingen en het Public Program komen aan bod. Zo heeft het museum een video gemaakt over de restauratie van de publiekslieveling The Beanery. Ook over het iconische wandkleed in het nieuwe entreegebied is een ARTtube item gemaakt, met interviews met Petra Blaisse en Marieke van den Heuvel van ontwerpbureau Inside Outside. Verder worden onder meer de architectuur van Benthem Crouwel Architekten, Blues Before Sunrise, de interventie met blauw licht in het Vondelpark, van regisseur en kunstenaar Steve McQueen en de nieuwe huisstijl van Mevis & Van Deursen uitgelicht op het ARTtubekanaal. Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum: 

“ARTtube is een geweldig nieuw platform om ons publiek en nieuwe bezoekers te bereiken, met verhalen en achtergronden van kunstenaars en alles wat we doen om de collectie te onderhouden. Bovendien is het een heel mooie samenwerking met andere musea om ons heen."

Internationaal

ARTtube is tweetalig; dat wil zeggen dat de meeste video's ook in het Engels beschikbaar zijn. Zo kan de internationale bezoeker online kennis maken met de Nederlandse en Belgische musea en museumcollecties en draagt ARTtube bij aan de internationale uitstraling en zichtbaarheid van kunst en design uit de Lage Landen.

Groeiklaar

De vijf musea ontwikkelen ARTtube de komende jaren verder. De ambitie is om in 2014 een half miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen. Dit publiek gaan de musea benaderen via allerlei wegen: website, sociale media, digitale televisie en schermen in de publieke ruimte. Zo zet de museale sector zijn eigen expertise op het gebied van kunst en educatie in bij online TV en video.

ARTtube ideeënwedstrijd

Een goede en intense relatie met het publiek is van groot belang en daar gaat ARTtube direct mee van start. Tot 15 september 2012 organiseert ARTtube een online ideeënwedstrijd: het publiek wordt gevraagd naar ideeën voor nieuwe video's, mooie nieuwe features voor de ARTtube-website, en suggesties voor het videokanaal in het algemeen. De beste suggesties ontvangen een mooie prijs.
Meer info: www.arttube.nl/nl/Ideeenwedstrijd
 

Met dank aan

ARTtube is mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van hoofdbegunstiger SNS REAAL Fonds. Het Fonds ziet de inhoudelijke samenwerking die de vijf musea met ARTtube aangaan als een voorbeeldproject in het culturele veld.

ARTtube is vanaf 2009 ontwikkeld door Museum Boijmans Van Beuningen, daartoe in staat gesteld door het VSBfonds, partner in educatie van het museum. Het concept en merk van deze eerste versie van het project werd ontwikkeld in samenwerking met Fabrique.

De nieuwe identiteit en huisstijl van ARTtube is van de hand van Thonik. Het interactieconcept, design en techniek van de website is ontwikkeld door het Rotterdamse Zicht online. 

Partners

Stedelijk Museum Amsterdam www.stedelijk.nl
Gemeentemuseum Den Haag www.gemeentemuseum.nl
Museum Boijmans Van Beuningen www.boijmans.nl
M HKA www.muhka.be
De Pont www.depont.nl
 

Web: www.arttube.nl
Twitter: www.twitter.com/ARTtube_NL en www.twitter.com/ARTtube_EN
Facebook: www.facebook.com/ARTtube

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Annematt Ruseler, telefoon 020 – 573 2660 of pressoffice@stedelijk.nl

Bij publicatie graag vermelden: www.arttube.nl