Nieuws — 11 jan 2017

Vandaag is bekend gemaakt dat Bart Rutten, Hoofd Collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, per 1 mei 2017 de nieuwe artistiek directeur wordt van het Centraal Museum Utrecht. 

Bart Rutten (44) begon in 2008 bij het Stedelijk Museum als conservator beeldende kunst, met in het bijzonder aandacht voor video- en filmkunst. Hij breidde zijn werkterrein steeds verder uit, met veel oog voor de breedte van de collectie. 

Rutten was onder meer medeverantwoordelijk voor de vernieuwde collectie-opstelling in het heropende Stedelijk, de grote Malevich-tentoonstelling in 2013 en de Matisse-tentoonstelling in 2015, die het hoogste bezoekersaantal trok in de geschiedenis van het Stedelijk. Ook maakte hij opvallende presentaties buiten de muren van het museum, zoals The Living in Huize Frankendael in Amsterdam, Blues Before Sunrise van Steve McQueen in het Vondelpark en diverse presentaties met hedendaagse kunst in Club TrouwAmsterdam.

Sinds 2015 jaar is Bart Rutten als Hoofd Collecties bij het Stedelijk onder meer verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de collectie, het depot, de restauratieateliers en, samen met de directeur, voor het aankoopbeleid. Hij heeft altijd een grote interesse gehad in de kruisbestuiving tussen beeldende kunst en andere domeinen van de visuele en/of populaire cultuur en de inbedding van kunst in de samenleving. 

De kroon op zijn werk in het Stedelijk zal de grote nieuwe collectieopstelling zijn die naar verwachting medio 2017 opent. 

Bart Rutten over zijn overstap: “Het Stedelijk heeft me de afgelopen acht jaar enorme kansen geboden om mezelf te ontwikkelen. Als jonge conservator heb ik de collectie goed leren kennen en zal er altijd van blijven houden. Nu kijk ik ernaar uit om het oudste stedelijk museum van Nederland te gaan leiden en aan de slag te gaan met de bijzondere collectie in al zijn diversiteit, en met het karakteristieke gebouw en zijn ruime tentoonstellingszalen in de oude stallen. De centrale ligging van het museum in het land en het ambitieuze culturele klimaat in Utrecht vormen een fantastische omstandigheid om in te werken.”

Hoewel het Stedelijk een zeer gewaardeerde collega verliest, is het museum ook bijzonder trots op het feit dat Bart Rutten deze geweldige stap maakt.

Conservatoren van het Stedelijk maken overigens vaker de overstap naar directeurschap; oud-Stedelijk conservator Hendrik Driessen werd directeur van De Pont in Tilburg en Alexander van Grevenstein van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Verder werd twee jaar geleden Hendrik Folkerts, curator Public Program bij het Stedelijk, toegevoegd aan prestigieuze team van Documenta 14.