Nieuws — 16 okt 2008

Bart Rutten (1972) treedt per december 2008 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam als conservator van de collectie beeldende kunst. Rutten is een specialist op het gebied van videokunst en was eerder werkzaam bij onder meer het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/Time Based Arts, Amsterdam.

De nieuwe conservator zal mede verantwoordelijk zijn voor het beheer van de collecties schilderkunst en beeldhouwkunst en de audiovisuele collectie (film- en videokunst) van het Stedelijk Museum. Daarnaast zal hij ook onderzoek verrichten naar deze collecties, presentaties maken en een bijdrage leveren aan de herinrichting van de collectie in het nieuwe museum aan het Museumplein.

De collectie beeldende kunst en vormgeving van het Stedelijk Museum is wereldberoemd en omvat werk van kunstenaars als Breitner, Matisse, Malevich, Mondriaan, Rietveld en De Stijl, het Bauhaus, Cobra en de Amerikaanse kunst na 1945, met kopstukken als Newman, Kelly, Pollock, Stella, Warhol en in de eigen tijd Kiefer, Merz, Dumas, Kippenberger en Alÿs. 

Wat betreft film- en videokunst was het Stedelijk één van de eerste instellingen die deze categorie niet alleen tentoonstelde maar ook verzamelde. Inmiddels heeft het museum belangrijke werken van grondleggers van de videokunst in de collectie, zoals dat van Nam June Paik en Bruce Nauman, van Gary Hill en Bill Viola, die tot de latere generaties behoren, en van hedendaagse kunstenaars als Aernout Mik, De Rijke/De Rooij, Sarah Morris en Mike Kelley, van wie het museum een grote tentoonstelling voorbereidt.

In het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch werkte Rutten als tentoonstellingsmaker en collectieconservator. Hij maakte daar o.a. de tentoonstelling Nederclips, de duotentoonstelling met Maria Roosen en Margriet Smulders en solopresentaties van Anne Wenzel, Jeroen Kooijmans en kunstenaars uit ‘s-Hertogenbosch. Momenteel werkt hij aan A Never Ending Start die 15 november opent met werk van drie generaties Bossche kunstenaars: JCJ Vanderheyden, Marjan Teeuwen en Matthijs Bosman.

Bart Rutten is op dit moment ook gastdocent bij onder meer het Sandberg Instituut, Amsterdam, de Design Academy, Eindhoven en de Universiteit Utrecht. Ook was hij lid van verschillende commissies bij fondsen, zoals de Mondriaan Stichting, het Fonds BKVB en het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties.