Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 2 jun 2017

Beatrice von Bormann is de nieuwe conservator 1860-1960 bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

De Nederlandse kunsthistorica was sinds 2014 werkzaam als Hoofd Collecties en conservator bij het Museum der Moderne Salzburg en heeft daar onder meer de tentoonstellingen Charlotte Salomon – Leben? oder Theater? en Affichomanie. Toulouse-Lautrec und das Plakat um 1900 gemaakt. Daarvoor was zij als freelance conservator onder meer verantwoordelijk voor de tentoonstellingen Oskar Kokoschka – Humanist und Rebell voor Museum Boijmans Van Beuningen, die daarna doorreisde naar Kunstmuseum Wolfsburg, Dix/Beckmann: Mythos Welt voor de Städtische Kunsthalle Mannheim en de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München. Tevens heeft zij Max Beckmann in Amsterdam, 1937-1947 voor het Van Gogh Museum samengesteld. Bij de Universiteit van Amsterdam was zij van 2002-2010 betrokken als gastonderzoeker.

Von Bormann en het Stedelijk

Beatrice von Bormann volgt bij het Stedelijk Geurt Imanse op als conservator 1860-1960. In haar nieuwe rol zal zij zich gaan concentreren op onderzoek naar de collectie, tentoonstellingen vanuit de collectie en wisselende tentoonstellingen met bruiklenen. Von Bormann: ''Het Stedelijk Museum is één van de belangrijkste musea op het gebied van moderne kunst, mijn vakgebied, en ik zie er dan ook naar uit om met de fantastische collectie van het Stedelijk te mogen werken. Er is ongelooflijk veel kennis en expertise in het museum aanwezig. Bovendien is het een moment van veranderingen, waar tentoonstellingen met een vernieuwende insteek in samenwerking met onderzoeksinstellingen worden gepland, en het is spannend om hiervan deel uit te kunnen maken.''

Bart van der Heide, Hoofd Conservatoren en Onderzoek: “Met de visie van Beatrice geeft het Stedelijk Museum verder uitdrukking aan de ambitie om de historische avant-garde te verbreden en verrijken met nieuwe verhaallijnen. Met haar komst zal er speciale aandacht zijn voor het werk van vrouwelijke kunstenaars en kunsthistorische ontwikkelingen buiten West-Europa.”

Eerste projecten voor het Stedelijk

Beatrice von Bormann bereidt o.a. voor 2021 een tentoonstelling voor over de Duitse expressionisten Emil Nolde en Ernst Ludwig Kirchner en hun specifieke relatie met ethnografica, vanuit een postkoloniaal gezichtspunt. Deze tentoonstelling ontstaat in samenwerking met het Statens Museum in Kopenhagen.