Nieuws — 8 apr 2014

De Raad van Toezicht heeft vandaag bekend gemaakt dat Beatrix Ruf de nieuwe directeur wordt

De Raad van Toezicht roemt haar oog voor kwaliteit en voor jong talent, haar uitgebreide netwerk, het herkenbare, radicale en zelfverzekerde programma dat zij neerzette in de Kunsthalle en de bevlogen manier waarop zij persoonlijk het instituut aan de buitenwereld presenteerde en onderdeel maakte van het culturele debat. 

Ruf staat de afgelopen 15 jaar bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst haar al jaren in de hoogste regionen van de ‘Power Top 100’ – in 2013 op nr. 7.

Beatrix Ruf (Singen, Duitsland, 1960) is sinds 2001 directeur van de Kunsthalle Zürich. Zij initieerde daar in 2003 een groot renovatie- en uitbreidingsproject dat tussen 2011 en 2012 gerealiseerd werd. Voor de Kunsthalle Zürich ontwikkelde ze een onderscheidend tentoon-stellingsprogramma van solopresentaties afgewisseld met groepstentoonstellingen. Zij gaf ook vele jonge talenten hier hun eerste museumpresentatie. Dat Ruf het experiment niet schuwt, blijkt uit de vele ambitieuze nieuwe installaties die kunstenaars op haar uitnodiging produceerden voor de Kunsthalle Zürich. Ruf initieerde ook kunsthistorisch relevante projecten, zoals de lang verwachtte overzichtstentoonstellingen van onder andere Yang Fudong en Ian Wallace. Beatrix Ruf.

Daarnaast presenteerde zij vele belangrijke maar minder zichtbare of ‘vergeten’ kunstenaars. Door hen genereus en op het juiste moment te tonen, gaf Ruf hen hun verdiende plaats in de canon, corrigeerde zij daarmee de kunstgeschiedenis, en liet ze betekenisvolle verbanden zien tussen historische en actuele kunstvormen. Ze heeft oog voor gevestigde kunstenaars, maar ook voor de jonge generatie, en voor ‘niet-westerse’ kunstenaars. Zo maakte Ruf in Zürich hedendaagse kunstproductie in de breedte zichtbaar, van lokaal tot regionaal, nationaal en internationaal.

Ruf weet haar projecten te verbinden aan belangrijke collega-instellingen in binnen- en buitenland, zoals Centre Pompidou in Parijs, Tate Liverpool, het Ludwig Museum in Keulen, Moderna Museet in Stockholm en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Naast haar directeurschap in Zürich leverde ze ook actief bijdragen aan enkele belangrijke internationale biënnales en triënnales. Zo was ze in 2006 de curator van de succesvolle derde editie van de Tate Triennial in Londen.

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht: “We zijn ervan overtuigd dat Beatrix Ruf, met haar internationale ervaring, de beste keuze is voor het Stedelijk Museum en voor de bezoekers. Zij beschikt over het unieke vermogen om kunstenaars, verzamelaars, ‘de markt’ en de publieke sector met elkaar te verbinden, en weet heel goed te werken in en met de  stad. Zij brengt een hedendaags geluid en zal daarmee het museum verder de 21e eeuw in brengen.”

Karin van Gilst: “Ik zie erg uit naar de samenwerking met Beatrix Ruf. Dit is een uitstekend moment om samen met haar het artistieke DNA, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is voor het museum, verder te ontwikkelen.”

Beatrix Ruf: ”Ik ben zeer vereerd en ook geroerd, dat ik het vertrouwen en de kans krijg om directeur van het Stedelijk Museum te worden en samen met het hele team vorm te geven aan de collectie en het uitzonderlijke programma. De uitdagende en toonaangevende tentoonstellingen, zowel de hedendaagse als de kunsthistorische, en de wereldberoemde collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, waren altijd een voorbeeld en een baken voor mijn eigen werk en denken, en een leidraad in de discussies met kunstenaars en collega’s. Het Stedelijk is een museum dat ons laat zien hoe te leven in het nu en hoe de toekomst kan worden gebouwd op traditie. Ik vind het geweldig om voor dit unieke instituut aan de slag te gaan, met dit team en deze collectie.”
 

Een selectiecommissie van de Raad van Toezicht stelde een profiel samen na raadpleging van de staf van het museum en won ook advies in bij experts in Nederland en buitenland. Acht kandidaten werden uitgenodigd voor een gesprek. John Leighton, voormalig directeur van het Van Gogh Museum, was als extern adviseur in de laatste fase betrokken bij de procedure.

Beatrix Ruf zal vanaf vandaag direct betrokken zijn bij het Stedelijk Museum, en met de inhoudelijke staf werken aan het artistieke programma. In de loop van de komende maanden zal zij haar intrek nemen in het museum en in Amsterdam, om uiteindelijk per 1 november fulltime in dienst te zijn.

Biografie van Beatrix Ruf

Nu in het Stedelijk