Nieuws — 10 mrt 2021

Dr. Alice Twemlow is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Theorie en Sociologie van Grafisch ontwerpen en Visuele cultuur (History and Principles of Graphic Design and Visual Culture) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Deze bijzondere leerstoel, de Wim Crouwel Leerstoel, is ingesteld door het Wim Crouwel Instituut (WCI), een stichting die zich inzet voor het toegankelijk maken van erfgoed grafische vormgeving voor onderzoek en onderwijs. Twemlow combineert het hoogleraarschap met haar werkzaamheden voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) en de Universiteit Leiden.

Dr. Alice Twemlow geniet internationale bekendheid als criticus, spreker, docent, jurylid, examinator en moderator op het gebied van designcultuur. Haar onderzoek richt zich op designkritiek, op de relatie tussen design en tijd, op experimenteel publiceren, op kritisch en speculatief ontwerp en ontwerpend onderzoek. Momenteel is zij onderzoekslector aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, waar zij leiding geeft aan het lectoraat 'Design and the Deep Future’. Daarnaast is zij universitair hoofddocent aan de Academy for Creative and Performing Arts aan de Universiteit Leiden. Eerder was ze hoofd van de master Design Curating & Writing aan de Design Academy Eindhoven. Daarvoor heeft zij in New York aan de School of Visual Arts twee masterprogramma’s opgericht: de Master in Fine Arts (MFA) in Design Criticism en de Master in Arts (MA) in Design Research, Writing & Criticism.

De Wim Crouwel Leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroep Boekwetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA). Daar zal Twemlow bijdragen aan het onderwijsaanbod door colleges te verzorgen over de Geschiedenis, theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur, als keuzevak toegankelijk voor alle masterstudenten. Vanuit de leerstoel zal tevens een programma worden samengesteld voor studenten Boekwetenschap die zich willen specialiseren in dit onderwerp en hier ook op willen afstuderen. Daarnaast zal Twemlow promovendi begeleiden, haar eigen onderzoek met betrekking tot de grafisch ontwerpcollecties uitvoeren en vertegenwoordigen in internationale onderzoeksnetwerken.

De bijzondere leerstoel is voor het Wim Crouwel Instituut van groot belang omdat grafisch ontwerpen en visuele cultuur in Nederland als wetenschappelijke aandachtsgebieden tot nu toe onvoldoende vertegenwoordigd zijn. In navolging van zijn naamgever Wim Crouwel, wil het Wim Crouwel Instituut deze onderwerpen diepgaand onderzoeken en het belang ervan onder de aandacht brengen van ontwerpers en van de nationale en internationale academische wereld. Een goede kennis van het culturele erfgoed van Nederlandse grafisch ontwerpers en typografen, en van de theorie en sociologie van grafisch ontwerpen en visuele cultuur die daarmee samenhangen zullen bijdragen aan een toenemend begrip en een verdere ontwikkeling van dit vakgebied en aan reflectie op de toekomst.

De leerstoel is tot stand gekomen in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA), het Allard Pierson - de collecties van de Universiteit van Amsterdam, en het Stedelijk Museum Amsterdam. De collecties grafische vormgeving van beide instellingen zullen in het kader van de leerstoel veelvuldig worden ingezet voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden.

De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafische bedrijven en het Pictoright Fonds.

De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) ondersteunt de leerstoel van harte.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

  • Harriët van der Veen (coördinator Wim Crouwel Instituut). E-mail: h.j.vanderveen@uva.nl Telefoon: 06-41206166
  • Rob Huisman (voorzitter Wim Crouwel Instituut). E-mail: mail@robennietsanders.nl Telefoon: 06-51368933
Foto: Anna Kieblesz
Foto: Anna Kieblesz