Nieuws — 28 apr 2014

Amsterdam, 28 april 2014 — Het Stedelijk Museum staat stil bij de Tweede Wereldoorlog.

De Vrijheidsmaaltijd in het stedelijk: unieke samenwerking Bevrijdingsdag
Op 5 mei organiseren vijf culturele jongerenclubs in Amsterdam – Young Stedelijk, Entrée (Concertgebouworkest), de Caius Cirkel (Vereniging Rembrandt), Club Foam en SSBA Salon (Stadsschouwburg) – voor het eerst een Vrijheidsmaaltijd in het Stedelijk Museum. Voorafgaand aan het diner worden vier presentaties gegeven over het thema ‘Een jonge generatie cultuurliefhebbers kijkt terug’.

De avond wordt geopend door Karin van Gilst, (algemeen directeur Stedelijk Museum) en kunstenaar Joep van Lieshout. Op 5 mei staat Van Lieshouts werk Het Orakel op de Dam.

Verder zullen Simon Reinink (directeur Het Concertgebouw), Margriet Schavemaker (curator en hoofd onderzoek Stedelijk Museum), Melle Daamen (directeur Stadsschouwburg Amsterdam) en Marcel Feil, (adjunct-directeur artistieke zaken Foam) korte presentaties geven.

Na de presentaties vindt de Vrijheidsmaaltijd plaats in het Restaurant Stedelijk, voor 140 genodigden van de verschillende clubs. Het diner was binnen 10 minuten uitverkocht. 

5 mei Gallery Talks

In het kader van Bevrijdingsdag en als voorloper op de collectietentoonstelling Het Stedelijk in de Oorlog (voorjaar 2015) organiseert het Stedelijk Museum op 5 mei twee bijzondere Gallery Talks.
Twee gerenommeerde kunsthistorici uit Amsterdam geven een rondleiding langs een persoonlijke selectie van werken, aansluitend op hun eigen specialisatie en onderzoek. Gregor Langfeld werkt als extern onderzoeker aan de tentoonstelling Stedelijk in de Oorlog en zal een aantal werken uit de vaste collectieopstelling uitlichten.
Roel Hijink is gespecialiseerd in oorlogs-monumenten en geeft een rondleiding over het Museumplein langs twee bouwwerken die herinneren aan het verzet en de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Nederlands
Toegang: entreeprijs 
Reserveren: is noodzakelijk, en mogelijk via reservations@stedelijk.nl o.v.v. datum en evenement.

Noot voor de redactie:
Pers kan voor meer informatie contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Annematt Ruseler,  020 – 573 26 60 of pressoffice@stedelijk.nl