Nieuws — 21 dec 2011

Kunsthistorische bibliotheek Stedelijk Museum verhuist naar Museumplein

Het Stedelijk Museum heeft een omvangrijke bibliotheek op het gebied van moderne kunst, die veel wordt geraadpleegd door studenten, onderzoekers en conservatoren. Vanaf 16 januari zal de bibliotheek van het Stedelijk Museum verhuizen van de Deccaweg naar het Museumplein – een intensieve operatie. De sluiting zal zo kort mogelijk worden gehouden: de gehele collectie van de bibliotheek (170.000 banden en 1400 tijdschriften, waarvan 210 lopende) zal van maandag 16 januari t/m vrijdag 30 maart niet toegankelijk zijn.

Hoewel de heropening van het Stedelijk Museum in de tweede helft van 2012 zal plaatsvinden, is het al vanaf maandag 2 april 2012 mogelijk om weer van de bibliotheek gebruik te maken, zij het op beperkte schaal.

Onderzoekers kunnen per mail aan info@stedelijk.nl aangeven welke soort informatie zij zoeken (boeken, archiefstukken), met welk onderwerp en om welke reden de informatie wordt opgevraagd. Vermeld daarbij ook een telefoonnummer. Op grond van een aantal criteria (urgentie van het onderzoek, soort onderzoek, uniciteit van materiaal, etc.) zijn er verschillende opties: 

1. een doorverwijzing naar andere vakbibliotheken, waar het opgevraagde materiaal eveneens aanwezig is

2. een levering van kopieën of scans van het opgevraagde materiaal indien dit enkel in de bibliotheek van het Stedelijk Museum aanwezig is

3. indien het noodzakelijk is om materialen zelf in te zien de uitnodiging om die in de studiezaal van het Van Gogh Museum te bekijken, waar de benodigde literatuur wordt klaargelegd. (gelegen in de villa achter het Van Gogh Museum, adres: Museumplein 4)

In deze overgangsfase zal het helaas niet mogelijk zijn om aan elk verzoek te kunnen voldoen. De bibliotheek vraagt hiervoor uw begrip. 

De bibliotheek ziet er naar uit om bezoekers na de heropening van het Stedelijk Museum, in de tweede helft van 2012 optimaal van dienst te kunnen zijn in de vernieuwde kunsthistorische bibliotheek, die over 30 studieplekken zal beschikken.

Lees ook de blog van bibliothecaris Michiel Nijhoff