Nieuws — 10 mrt 2016

Amsterdam, 10 maart 2016 – De Blikopeners, de jongste medewerkers van het Stedelijk Museum Amsterdam, presenteren hun eerste grote Friday Night met performances, talks en workshops van onder anderen Amenti collective, Akwasi, SMIB en 020 Crew. Elk uur bestormen dansers en performers een ander podium; de hele avond werkt Brian Elstak met het publiek aan een muurschildering en Farida Sedoc (HOSSELAER) begeleidt bezoekers met het customizen van limited edition T-shirts, speciaal ontworpen voor deze avond.

De Blikopeners lieten zich voor deze avond inspireren door thema’s uit de tentoonstelling Bell Invites (30 jan-19 mrt, SMBA) en het bijbehorende symposium Global Performance samengesteld door gast-curator Vivian Ziherl en HipHopHuis directeur Aruna Vermeulen. Naar aanleiding van gesprekken met de tentoonstellingscuratoren, kunstenaars en performers kwamen de Blikopeners tot de vraag: ‘Hoe vertaal je jouw wereld in beelden, woorden of bewegingen om een statement te maken voor je gemeenschap? Een statement waarmee je ogen opent en mensen verbindt, maar tegelijkertijd ook verschil maakt?’

Het zijn actuele vraagstukken in de hedendaagse beeldcultuur, die zijn wortels heeft in de geschiedenis van hiphop. De vragen leiden tot een avondprogramma dat functioneert als een collectief en multidisciplinair maakproces.

PROGRAMMA
18.00 uur: MUZIEK | Setlist samengesteld door LYZZA
18.30 uur: ONTWERP | T-shirts met Farida Sedoc, HOSSELAER: limited editions
18.30 uur: SCHILDER | Een collectieve muurschildering met Brian Elstak
18.45 uur: Openingswoord door Blikopeners en Aruna Vermeulen
19.20 uur: PERFORMANCE | 020 Crew
19.30 uur: TALK THE TALK | Interview met ontwerper Farida Sedoc, HOSSELAER
19.45 uur: PERFORMANCE | SMIB
20.00 uur: TALK THE TALK | Interview met rapper Akwasi
20.20 uur: PERFORMANCE | Spoken word Akwasi  
21.00 uur: TALK THE TALK | Interview met Brian Elstak
21.15 uur: PERFORMANCE | Amenti collective
22.00 uur: einde.

Stedelijk Friday Nights
Sinds begin 2016 is het Stedelijk op vrijdag tot 22.00 uur geopend. De vrijdagavond is daarmee de nieuwe kunstzinnige kickstart van het weekend, met van alles te doen in het museum: openingen van tentoonstellingen met jonge kunstenaars, rondleidingen, kunstenaarsinterviews, lezingen, discussies, presentaties, filmvertoningen en performances. Bezoekers zijn van harte welkom om programmadelen bij te wonen, een drankje te drinken aan de bar of rustig door de zalen te struinen.

Meer over de sprekers en performers

020 Crew is een collectief van Breakdance/Hiphop dansers en creatieven uit Amsterdam, die zich nationaal en internationaal presenteert met battles, theater, live shows, evenementen en workshops.

Brian Elstak (1980, Zaandam) is kunstenaar en art director met wortels in hiphop, theater en de kunstwereld. Hij is illustrator, schilder en verbinder tussen creatieven en verhalenvertellers. Elstak is ook onderdeel van het kunstcollectief LFMC en heeft een eigen radioshow.

HipHopHuis (HHH) is een thuishaven voor hiphopliefhebbers uit Rotterdam en omstreken. HipHopHuis maakt de verschillende stijlen en disciplines binnen de hiphopdans voor iedereen toegankelijk met lessen voor zowel beginners als gevorderden. Voor deze speciale gelegenheid brengt het Amenti Collective van HipHopHuis hun (dans)feestje naar het Stedelijk.

Akwasi (1988) is een rapper die deel uitmaakt van de hiphopformatie Zwart Licht, en bracht daarmee drie albums uit bij platenmaatschappij Top Notch. Akwasi is ook actief als soloartiest. In 2014 kwam zijn solo debuutalbum ‘Daar Ergens’ uit, met de gouden plaat ‘Dorst’.

SMIB is een label/hiphopcollectief uit de Bijlmer. Met hun rauwe, aanstekelijke raps staat de groep al gepland voor het Woo Hah festival in de zomer. Maar eerst komen Ray Fuego, GHQST, GRGY en KC van SMIB op vrijdagavond het Stedelijk omver blazen.

Farida Sedoc is kunstenaar en oprichter van HOSSELAER, een textiel studio in Amsterdam geïnspireerd door grootstedelijke cultuur. Identiteit is een steeds terugkerend onderwerp in haar werk. Ze creëert kleurrijke, grafische, verhalende prints gecombineerd met klassieke applicaties toegepast op T-shirts, truien en textiel. Doel is het tot stand brengen van artistieke en commerciële samenwerkingsverbanden met geestverwanten.

De talkshow Talk the Talk is ontwikkeld door HipHopHuis en nodigt het publiek uit in gesprek te gaan met de kunstenaars. Stephanie Afrifa is gespreksleider van de talkshow. In de talkshow wordt gediscussieerd over het werk van de kunstenaars, gedachtes over het leven en actuele maatschappelijke onderwerpen.

CREDITS:
Dit programma is gemaakt door Blikopeners Lateesha Verweij, Damy Raimundo, Floor van Hulsen, Elem Yag, Senna Abraham en Lysa da Silva en is geïnspireerd op de tentoonstelling Bell Invites. Het hiphop-event is een eerbetoon aan deze tentoonstelling, die tijdens dit weekend voor het laatst te zien is (t/m 19 maart 2016 in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam).