Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 9 mei 2019

19 mei: presentatie publicatie The Plant Collection

Stedelijk Museum Amsterdam, 1968
Stedelijk Museum Amsterdam, 1968

Er was een tijd waarin het volkomen normaal was om in het Stedelijk op zaal tussen de kunst planten aan te treffen. Sterker nog, er was een speciale medewerker in dienst om deze planten te verzorgen. Kunstenaar Inge Meijer vond dit een opvallend verschijnsel en deed twee jaar onderzoek naar het verdwenen – en vergeten – plantenleven van het Stedelijk. Op 19 mei wordt haar kunstenaarsboek The Plant Collection gepresenteerd in de bibliotheek van het Stedelijk. De foto’s die Meijer gebruikt in haar boek zullen in een diavoorstelling getoond worden en laten een unieke periode zien uit de geschiedenis van het museum.

Toen Willem Sandberg, als nieuwe directeur van het Stedelijk in 1946 een tentoonstelling maakte ter ere van Piet Mondriaan, deed hij iets opmerkelijks. Hij plaatste een gatenplant tussen Mondriaans schilderijen. Sandberg maakte hiermee een statement: het museum moest een plaats zijn waar het publiek in een vertrouwde, haast huiselijke omgeving kennis kon maken met hedendaagse kunst.

De aandacht voor planten paste in de tijdsgeest destijds – ook in een museum als het MoMA was de aanwezigheid van planten gangbaar. De tijden zijn veranderd – tegenwoordig zijn musea huiverig voor planten, die mogelijk een bron zijn van beestjes en schimmels, en daarmee een bedreiging voor het goed conserveren van kunst.

Inge Meijer heeft op basis van gesprekken met (oud-)medewerkers van het Stedelijk en foto’s en documenten uit archieven de in vergetelheid geraakte plantencollectie onderzocht, die van 1945 tot 1983 in het museum rouleerde tussen de werken van Mark Rothko, Henry Moore, Christo en vele anderen.

De plantencollectie bestond uit 39 soorten, die 38 jaar lang na elke expositie werden verplaatst en opnieuw gerangschikt. De planten waren aan het museum gedoneerd en er was ook een medewerker aangesteld om ze te verzorgen.

Aan de hand van 272 tentoonstellingsfoto’s stelde Meijer, in samenwerking met grafisch ontwerper Roger Willems, een bundel samen van haar onderzoek en maakte daarmee de geschiedenis van de planten in het Stedelijk Museum zichtbaar. Het kunstenaarsboek zal op zondag 19 mei worden gepresenteerd in het Stedelijk Museum Amsterdam.

PROGRAMMA BOEKPRESENTATIE

16.00 uur
Welkomstwoord door Michiel Nijhoff, bibliothecaris Stedelijk Museum  Amsterdam
16.10 uur
Voordracht gedichten Gertrude Stein door Marjolein van der Meer i.s.m. contrabassist K. Ellington Mingus
16.20 uur
Gesprek tussen bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt en  Inge Meijer
16.45 - 18.00 uur
Gelegenheid voor een drankje en de mogelijkheid om de dia-installatie 'Still Life' (2017) te zien.
Prijs
gratis toegankelijk
Locatie
bibliotheek Stedelijk Museum
Tijd
19 mei, 16.00 tot 18.00 uur
Toegang
aanmelden via galerie AKINCI: marjolein@akinci.nl.

The Plant Collection, Roma Publications, 112 pagina’s, 21 x 29,7 cm, Engels/Nederlands, ISBN 9789492811530, € 28. Met een voorwoord van Caroline Roodenburg en een interview door Maria Barnas.
Eind mei verkrijgbaar in de boekwinkel, distributie via www.ideabooks.nl, online te bestellen via www.orderromapublications.org

Cover van het boek

SPECIALE EDITIE STEDELIJK SANSEVERIA
In 2013 verdween de laatste plant uit het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze Sanseveria mocht omwille van de luchtvochtigheid, de veiligheid en hygiëne niet langer op de afdeling blijven. Sindsdien staat hij bij een oud-collega thuis. Voor de speciale boekeditie heeft Meijer 25 stekjes van deze plant gekweekt om zo de enige overgebleven plant voort te planten. Samen met een foto, certificaat en speciaal ontworpen archiefdoos is de stek te koop bij galerie AKINCI, in een oplage van 25.

NOOT VOOR DE REDACTIE:
Voor meer informatie, beeldmateriaal en aanvragen voor interviews kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 – 573 26 56 / 60 pressoffice@stedelijk.nl