Nieuws — 9 mrt 2010

Woensdag 10 maart gaat de Boekenweek van start. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Joost Zwagerman en heeft als titel Duel. Zwagerman heeft zich sinds lange tijd weer aan fictie gewaagd, en liet zich daarbij inspireren door de kunstwereld – goede lezers herkennen elementen van het Stedelijk Museum. Het geschenk is vanaf 10 maart 2010 gratis te verkrijgen bij aankoop van tenminste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Duel speelt zich af in de museumwereld en vertelt het tragikomische verhaal van Jelmer Verhooff, directeur van het belangrijkste museum voor moderne kunst in Nederland: het Hollands Museum Amsterdam. Wanneer Verhooff ontdekt dat een topstuk ter waarde van dertig miljoen euro uit het museum is verdwenen, besluit hij om op eigen houtje op het vermiste schilderij op te sporen. In zijn zoektocht die tot ver over de landsgrenzen reikt wordt de museumdirecteur behoorlijk op de proef gesteld.

Joost Zwagerman kiest graag voor een realistisch uitgangspunt in zijn fictie. Zo sprak het feit dat voormalig directeur Gijs van Tuyl destijds als antikraakwacht in het museum woonde tot zijn verbeelding. Binnen het avontuur dat hij bedacht zijn er veel parallellen met het museum en de museumwereld te ontdekken en komen actuele kunstdiscussies aan bod.

Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963) debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman De Houdgreep en verwierf vooral bekendheid met zijn romans Gimmick en De Buitenvrouw. Inmiddels behoort Zwagerman tot één van de meest gelezen auteurs van Nederland en schreef hij gezaghebbende essays over poëzie, literatuur, muziek en beeldende kunst.

Het Boekenweekgeschenk is vanaf 10 maart 2010 gratis te verkrijgen bij aankoop van tenminste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.