Nieuws — 28 dec 2015

Amsterdam, 23 december 2015 - Het Stedelijk Museum presenteert vanaf 16 januari de filminstallatie And You Were Wonderful, On Stage (2013 – 2015) van de Britse kunstenaar Cally Spooner (1983). Het is de première van het werk, dat op verschillende locaties vanuit een performance tot stand is gekomen.

In de filminstallatie is een musical in één doorlopende take met zes camera’s opgenomen. Verschillende groepen performers werden in de opnamestudio geregisseerd door Spooner. De technische aspecten van de opnames (camera’s, microfoons, mengpanelen, chromakey-schermen en crew) zijn even aanwezig als de performers. Cast en crew vormen een constant bewegend menselijk achtergronddecor, waartegen scènewisselingen plaatsvinden aan de hand van belichtingsaanwijzingen, cuts naar achtergrondtracks, geluidseffecten, lichaamsbewegingen en voortdurende wisselingen van filmapparatuur en props. De zes camerastandpunten worden op vijf schermen weergegeven, met de oorspronkelijke chronologie en technische fouten intact gehouden. De installatie heeft uiteindelijk meer weg van een live-choreografie dan van cinema.

Het werk wordt gepresenteerd door een vrouwenkoor dat roddelt over beroemdheden, sporters en politici die hun publieke optredens technologisch hebben uitbesteed. Zo gaat het bijvoorbeeld over het playbacken van Beyoncé tijdens de presidentiële inauguratie, Oprah die de verontschuldiging van Lance Armstrong voor zijn dopinggebruik tot mediaspektakel maakte en de beslissing van speechschrijver Jon Favreau om het Witte Huis te verruilen voor een nieuwe carrière als scenarioschrijver in Hollywood. De film wordt begeleid door een libretto van Broadway-achtige nummers dat door Spooner is samengesteld. De gezongen tekst is opgebouwd uit aantekeningen van meetings die Spooner bijwoonde bij een reclamebureau. Hierin werden persoonlijke verhalen en ambities van medewerkers besproken om de stem van het bedrijf beter te kunnen vertegenwoordigen in een tv-reclame.

And You Were Wonderful, On Stage ontstond als een opdracht van het Public Program van het Stedelijk Museum. De performance werd in april 2013 voor het eerst in het Stedelijk uitgevoerd. Na een openbare repetitie in KW Berlin werd het werk verder ontwikkeld als een coproductie met Performa 13 in New York en Tate Modern in Londen. Het Stedelijk kocht de onvoltooide filminstallatie in 2014 aan. Spooner was op dat moment de performance aan het omvormen tot een vijfkanaals installatie. Zij deed dit tijdens haar residentie bij het Curtis R. Priem Experimental Media and Performing Arts Center (EMPAC), New York. Deze residentie volgde op een jaar van publieke evenementen en tentoonstellingen waarin de compositie en personages van de film verder werden vormgegeven. De installatie is nu voltooid en is in 2016 voor het eerst in zijn volledigheid te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De curator van de presentatie is Britte Sloothaak.

Over Cally Spooner
Cally Spooner (Ascot, VK, 1983) behaalde haar Master of Fine Arts aan Goldsmiths in Londen. De kunstenaar heeft in korte tijd een onderscheidend oeuvre ontwikkeld dat bestaat uit media-installaties, essays, romans en live-performances zoals radio-uitzendingen, toneelstukken en een musical. Zij had recent solotentoonstellingen in onder meer Bielefelder Kunstverein, Bielefeld, de Vleeshal, Middelburg, en gb agency, Parijs. In 2013 ontving Spooner de Paul Hamlyn Foundation Award en verscheen haar roman Collapsing in Parts. In 2016 is haar eerste Amerikaanse overzichtstentoonstelling te zien in het New Museum, New York. 

 

Stedelijk in 2016
In 2016 presenteert het Stedelijk Museum een reeks dynamische soloten- toonstellingen van een veelbelovende generatie kunstenaars. Het gaat veelal om nieuwe producties en recente aankopen. Het Stedelijk reageert hiermee op de actualiteit en stimuleert hedendaags talent door, in sommige gevallen, ook de positie van opdrachtgever in te nemen. Voor het Stedelijk zijn kunstenaars de betekenisgevers van onze tijd. Door een duurzame relatie aan te gaan met de kunstenaars van nu krijgt de collectie van de toekomst een gezicht. 

 

And You Were Wonderful, On Stage (2013 – 2015) is geschreven, ontwikkeld en geregisseerd door Cally Spooner, met muziekcomposities door Peter Joslyn, choreografie door Adam Weinert, decors door Giles Round en mede  ontwikkeld en uitgedragen door Rhiannon Drake, Helen Hart, Piya Malik, Jenny Minton, Rebecca Thorn en Chloé Turpin, en productie door Edd Hobbs.

De rondreizende musical was oorspronkelijk een opdracht van en gepresenteerd door co-curatoren Hendrik Folkerts en Annie Godfrey Larmon voor het Stedelijk Museum in 2013, en vervolgens verder ontwikkeld met Charles Aubin, Laura McClean Ferris en Roselee Goldberg voor Performa 13, New York en Catherine Wood en Capucine Perot voor Tate Modern, Londen.

De vijfkanaals filminstallatie is een gezamenlijke opdracht van Hendrik Folkerts voor het Stedelijk Museum en Victoria Brooks van het Curtis R. Priem Experimental Media and Performing Arts Center (EMPAC) in 2015.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl